Η Κυριακή 17 Νοεμβρίου βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανοίξει μια νέα σελίδα για τη ΝΔ με την απόφασή του να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη αλλά ήταν μονόδρομος. Ο πρώην πρωθυπουργός κλιμάκωσε την κριτική του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως να επιδίωκε τη διαγραφή του από το κόμμα ασκώντας κριτική όχι μόνο για τα εθνικά θέματα αλλά και για το σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. «Εδώ και καιρό ο κ. Σαμαράς συμπεριφερόταν σαν ξένο σώμα στην παράταξη», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.
Ειδικά ως προς τα εθνικά θέματα αυτό που έβλεπαν στο Μαξίμου, ήταν ότι οι επιθέσεις Σαμαρά ήταν δομημένες με τέτοιο τρόπο που φαινόταν να έχει ως στόχο τον ίδιο τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, το Νοέμβριο του 2023 ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξη που παραχωρούσε στην εφημερίδα Καθημερινή, δήλωνε αντίθετος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς τον «πειρατή» ενώ είχε πάρει αρνητική θέση και για άλλα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ακολούθησαν οι δημόσιες παρεμβάσεις του με την ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δέχεται «τουρκικές ταπεινώσεις» και προβαίνει σε «εθνικές υποχωρήσεις», έκανε λόγο για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου», «μαγειρέματα» με φόντο το Αιγαίο και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης, που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης.
Η παρέμβασή του από τη Λευκωσία, όπου και πάλι είχε δείξει την οργή του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, με «καρφιά» για «μαγειρέματα» εις βάρος της Κύπρου με φόντο το Αιγαίο.
Και βεβαίως η απουσία του από την γιορτή για τα 50 χρόνια της ΝΔ στη Ρηγίλλης παρά την προσωπική πρόσκληση και το τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ήρθε η συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής που ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Τα σημεία που εξόργισαν το Μαξίμου και άνοιξαν την πόρτα της εξόδου
Στη συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Χρησιμοποιεί» τον Κώστα Καραμανλή για να «πικάρει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοίγοντας σε μια στιγμή που δεν πρέπει θέμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας προτείνοντας τον πρώην πρωθυπουργό για την θέση αυτή με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να διαμηνύει ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον χρόνο που πρέπει, προασπίζοντας το κύρος του θεσμού και το πρόσωπο της Προέδρου», λέει το Μαξίμου.
Το παρασκήνιο της διαγραφής
Η στάση του Αντώνη Σαμαρά είχε προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη και βουλευτές, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης να λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο «μην τον ανέχεστε άλλο».
Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την συγκεκριμένη συνέντευξη και περίμενε να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο στο σύνολο της. Το πρωί του Σαββάτου ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να βρίσκονται στο Μαξίμου. Στην σύσκεψη που έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις προθέσεις του. Η διαγραφή ήταν μονόδρομος. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Άκης Σκέρτσος, o Παύλος Μαρινάκης και ο Στέλιος Κουτνατζής και το επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Χρήστο Ζωγράφο και την Κύρα Κάπη. Η ανακοίνωση συντάχθηκε και δόθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στον Τύπο.
Πώς απαντά το Μαξίμου σε όλα όσα ανέφερε στην επίμαχη συνέντευξη
Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική η διαστρέβλωση από τον Αντώνη Σαμαρά των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας» και του προσάπτουν ότι υιοθετεί πρακτικές κοπτοραπτικής κάτι που κάνουν μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ.
Υπενθυμίζουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε τονίσει την πραγματική και μόνη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού. Επαναλαμβάνοντας την αληθινή διατύπωσή του που ήταν εντελώς διαφορετική: «Εάν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, να προασπίζονται τα συμφέροντά της, ενώ από κάποιους θα χαρακτηρίζομαι ως μειοδότης, τότε ας χαρακτηριστώ».
Αντίθετα, όπως τονίζουν κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του υιοθέτησε τις ύπουλες παρερμηνείες κάποιων κύκλων. Μάλιστα, με προκλητική διάθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό «να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες».
Αυτό που έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο μόνος πατριώτης σε αυτή τη χώρα. Και υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη κα δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
«Ούτε στην αντιπολίτευση δεν μιλούν για μειοδοσία όπως έπραξε ο κ. Σαμαράς», λένε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η κατηγορία του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο προς τον πρωθυπουργό αλλά και προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα στη Βουδαπέστη είναι κάτι παραπάνω από προσβλητική.
Μάλιστα σημειώνουν ότι μάλλον επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι έστω και στο περιθώριο μιας συνόδου για πρώτη φορά σε 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή κι ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία», λένε χαρακτηριστικά.
Προσάπτουν μάλιστα επιλεκτική μνήμη στον κ. Σαμαρά και θυμίζουν ότι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν 4 φορές ενώ επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.
Συνεχίζουμε χωρίς τον Σαμαρά
Σχολιάζοντας τη στάση του πρώην πρωθυπουργού κυβερνητικά στελέχη αυτό που βλέπουν είναι μια συμπεριφορά εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς διαφωνεί πλήρως με την ακολουθούμενη πολιτική και μάλιστα υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις αυτονοήτως, τον θέτει για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ.
Σημειώνουν επίσης ότι «όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας».