Τη νέα δομή των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η δομή αυτή θα αφορά όλες τις στρατιωτικές μονάδες της επικράτειας, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής λοιπόν, ο Στρατός Ξηράς επανασχεδιάζει τη διάρθρωσή του με σκοπό τη μείωση των υπάρχοντων ανενεργών ή υποστελεχωμένων σχηματισμών. Περιλαμβάνει τη διάλυση τουλάχιστον έξι ταγμάτων Πεζικού, τα οποία στελεχώνονται ελάχιστα ή καθόλου, με το προσωπικό να αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις μόλις το 20% της απαιτούμενης επάνδρωσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και τη μεταφορά προσωπικού σε πιο στρατηγικά σημαντικές μονάδες, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Στρατού Ξηράς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις διαλύσεις, προβλέπονται και συγχωνεύσεις στρατοπέδων και μονάδων, με την ευρύτερη στόχευση να επιτευχθεί πλήρης επάνδρωση τουλάχιστον στο 70% των στρατιωτικών σχηματισμών. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην αποφυγή της διατήρησης στρατοπέδων και μονάδων για σκοπούς που δεν έχουν επιχειρησιακή αξία, όπως η στήριξη τοπικών οικονομιών ή μικροπολιτικών συμφερόντων. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο κ. Δένδιας, η νέα στρατηγική επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας, με πιο ορθολογική κατανομή των πόρων.
Η αναδιάρθρωση θα αφορά επίσης στρατόπεδα σε περιοχές που είναι παραμεθόριες ή με ελάχιστη επάνδρωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα στρατόπεδα θα κλείσουν και το προσωπικό τους θα μεταφερθεί σε μονάδες με καλύτερη επάνδρωση και υψηλότερη επιχειρησιακή αξία. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι η περίπτωση στρατοπέδου σε παραμεθόριο περιοχή, το οποίο στερείται άλλης υποδομής, πέρα από ένα… αρτοποιείο. Αυτό το στρατόπεδο προφανώς θα κλείσει και η αρτοποιητική υπηρεσία θα αναληφθεί από άλλη, πλήρως επανδρωμένη μονάδα, η οποία ήδη διαθέτει αρτοποιείο.
Επιπλέον, οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ χαμηλή στελέχωση θα υποστούν αναδιάρθρωση. Στρατόπεδο του νομού Αττικής που διαθέτει μόνο έναν κλίβανο πυρομαχικών θα κλείσει, με το προσωπικό του να μεταφέρεται σε άλλες μονάδες του Στρατού στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και καλύτερη στελέχωση. Παράλληλα, στρατόπεδο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει μόνο μία υπομονάδα, θα συγχωνευτεί με μονάδα του Γ’ Σώματος Στρατού, όπου το προσωπικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα σε συνθήκες επάνδρωσης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει προγραμματίσει το κλείσιμο 132 στρατοπέδων μέχρι το 2030, σε μια στρατηγική που βασίζεται στις συγχωνεύσεις και στον εξορθολογισμό των στρατιωτικών μονάδων. Αυτός ο εξορθολογισμός θα επιτρέψει την καλύτερη κατανομή των πόρων και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την αποδοτικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας.
Πολεμική Αεροπορία: Εκσυγχρονισμός και νέα στρατηγική στόλου
Η Πολεμική Αεροπορία είναι επίσης σε διαδικασία αναδιάρθρωσης με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής της ικανότητας. Η νέα στρατηγική προβλέπει την ενίσχυση της δύναμης αεροσκαφών με τρεις βασικούς τύπους: τα F-16, τα Rafale και τα μελλοντικά F-35. Τα Mirage 2000-5, τα οποία δεν πληρούν πλέον τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, θα πωληθούν, ενώ τα F-16 τύπου block 50 θα αναβαθμιστούν σε Viper. Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά έξι ακόμη Rafale, ενισχύοντας έτσι τη δύναμη του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όσον αφορά στα μεταγωγικά αεροσκάφη, η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να διατηρήσει τουλάχιστον 10-12 C-130 και C-27, εξασφαλίζοντας την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα των μεταφορών και των εναέριων αποστολών.
Πολεμικό Ναυτικό: Αναβάθμιση και ενίσχυση της ναυτικής ικανότητας
Το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να ενισχύει τη δύναμή του, με τον στόλο να αποκτά τέσσερις νέες φρεγάτες FDI, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες φρεγάτες τύπου «S». Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει το μέλλον των κορβετών μέσω του προγράμματος EPC της Ε.Ε., ενώ, σε βάθος χρόνου, αναμένεται να ανανεώσει τις φρεγάτες τύπου Constellation για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.
Τέλος, για πρώτη φορά, η νέα στρατηγική προβλέπει την ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος αεράμυνας σε τρία επίπεδα, το οποίο θα καλύπτει όλο τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Η ενίσχυση της αεράμυνας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής ασφάλειας της χώρας, εξασφαλίζοντας την προστασία του εναέριου χώρου και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.