Οι πολύωρες συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, με ομιλητές που ανεβαίνουν στο βήμα και αρχίζουν να μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να δίνουν σημασία στον προβλεπόμενο χρόνο που τους έχει δοθεί, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει ο εκάστοτε προεδρεύων ώστε να σταματήσει τον αγορευτή, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.
Παρά τις εκκλήσεις του προεδρείου για αυτοσυγκράτηση και τήρηση του χρόνου, αρκετοί είναι οι παραβάτες εκπρόσωποι του έθνους, από όλα τα κόμματα. Έτσι, στο πλαίσιο αναζήτησης μίας πιο λειτουργικής διαδικασίας, προκρίθηκε η λύση της προμήθειας κόφτη που θα βάζει «φρένο» στους λαλίστατους βουλευτές.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βουλή των Ελλήνων προχωρά λοιπόν στην προμήθεια σύγχρονων συσκευών χρονομέτρησης. Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Βασίλης Μπαγιώκος, ενέκρινε την προμήθεια πέντε χρονομετρητών, οι οποίοι θα διακόπτουν αυτόματα την ομιλία αν αυτή ξεπερνά τον προβλεπόμενο χρόνο. Οι νέες συσκευές, με κόστος 31.216 ευρώ, θα εγκατασταθούν στην Ολομέλεια, στη Γερουσία και σε τρεις άλλες αίθουσες του κοινοβουλευτικού κτηρίου.
Παρά τις νέες εγκαταστάσεις, το ερώτημα παραμένει: πόσος ακριβώς θα είναι ο «εύλογος» χρόνος για κάθε ομιλία; Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων για τον ακριβή χρόνο που θα ισχύσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι απλώς η υπέρβαση του χρόνου από μεμονωμένους ομιλητές, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή από τα εννέα κόμματα που απαρτίζουν τη σημερινή Βουλή.
Ο κ. Τασούλας υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των κομμάτων μπορεί να μεταβάλλεται από εκλογική αναμέτρηση σε αναμέτρηση, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σταθερή αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής κάθε φορά που αλλάζει η σύνθεση του κοινοβουλίου. Έτσι, προτείνεται μία πιο ευέλικτη λύση, όπου η Ολομέλεια θα μπορεί να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά τροποποίηση των επίσημων κανονισμών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο νέος «κόφτης» δεν θα εφαρμόζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι συχνά τείνουν να παρατείνουν τις τοποθετήσεις τους. Οι επικεφαλής των κομμάτων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του βήματος όποτε το θεωρούν απαραίτητο, αν και αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί ξανά στο μέλλον, εφόσον προκύψει σχετική απόφαση. Με αυτή την καινοτομία, η Βουλή των Ελλήνων κάνει ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι η εξέλιξη των συνεδριάσεων θα γίνεται σε πιο οργανωμένο και αποδοτικό πλαίσιο.