Με προώθηση μεταρρυθμίσεων χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, συναινετική διάθεση αλλά και εφαρμογή πλέγματος μέτρων με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη η κυβέρνηση συνεχίζει τον βηματισμό της. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων», επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός από το Ναύπλιο, προαναγγέλλοντας τη μείωση δώδεκα φόρων το 2025.
Παράλληλα, τη δεύτερη τετραετία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών, η οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη φορολογικής δικαιοσύνης αποτελεί το αντίδοτο στην ακρίβεια. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η κλιματική κρίση και οι τραγικές συνέπειές της όπως τις βιώνουν οι πολίτες στη Βαλένθια, οι αμερικανικές εκλογές και ο ρόλος της Ευρώπης αλλά και τα εθνικά θέματα.
Το στίγμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προσαρμοστεί στην κλιματική κρίση, καθώς απαιτείται αντιπλημμυρική θωράκιση, αποδοτικότερη χρήση των υδάτινων πόρων και εκσυγχρονισμός της πολιτικής προστασίας.
Νέα παρέμβαση Καραμανλή
Εύλογες και υπαρκτές χαρακτήρισε τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά θέματα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη». Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ «των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια». Παρ’ όλα αυτά, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία».
«Όχι» στις κοινωνικές ανισότητες
Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων: «Η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει την νομιμοποίησή του. Μεταβάλλονται είτε σε «φυγάδες της πολιτικής» δηλαδή απορρίπτουν την συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε «πολιτικούς νομάδες» εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα» σημείωσε και τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη η Δύση να διαμορφώσει ένα νέο κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο που θα απαντά στις αγωνίες, τα αδιέξοδα, τον αποκλεισμό που αισθάνονται ιδίως οι λιγότερο ευνοημένοι πολίτες.
«Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές» παρατήρησε ο πρώην πρωθυπουργός.