Το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος αναμένεται να προσδιορίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη.
Η αποσαφήνιση της πολιτικής φυσιογνωμίας θα πλαισιώσει την αλλαγή των συμβόλων του κόμματος και την μετακόμιση από την ιστορική Ρηγίλλης.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας γίνεται σε μία συγκυρία που έχει ανοίξει άτυπη εσωκομματική συζήτηση περί του μεσαίου χώρου και ενώ υπήρξαν βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν διαφορετικά από την επίσημη θέση όσον αφορά την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην προανακριτική επιτροπή για την Siemens.
Παράλληλα είναι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2011, το οποίο η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει ως οιονεί εκλογικό έτος.
Ο κ. Σαμαράς, όπως λένε συνεργάτες του, «θα μιλήσει καθαρά πολιτικά», «θα προτάξει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό», ενώ θα τονίσει ότι η ΝΔ είναι ενιαία και έχει αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια.
Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, μιλώντας στη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφέρει ότι «αν η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα, είναι γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων».
Το κύριο μέρος της ομιλίας του θα είναι φυσικά η κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.
Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι η εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση είναι σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και θα ζητήσει ξανά αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Θα πει δε ότι η κυβέρνηση με καθυστέρηση δείχνει την πρόθεση να αλλάξει πολιτική όσον αφορά το ΕΣΠΑ, τα περιθώρια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.
Θα υποστηρίξει ότι είναι τομείς της πολιτικής για τους οποίους είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εγκαίρως μέσα στο 2010 αλλά η κυβέρνηση κώφευε ή ακόμη και λοιδορούσε τις προτάσεις της ΝΔ τις οποίες τώρα υιοθετεί αν και με λάθος τρόπο.
Ο κ. Σαμαράς θα υπενθυμίσει ότι είχε μιλήσει εγκαίρως για το ευρωομόλογο ως μόνη συνολική λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων και γενικότερα της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδεύονται οι σχετικές ρυθμίσεις από άλλους επαχθείς για την χώρα μας όρους.
Όσον αφορά την πρόταση της Γερμανίας για την συνταγματική κατοχύρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής ο κ. Σαμαράς θα πει ότι το δέχεται αν γίνει καθολική Ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ θα το απορρίψει αν θα αφορά μόνο την Ελλάδα.
Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι διασπά την κοινωνική συνοχή υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει στην δημοσιότητα των κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων που σκοπεύει να ανοίξει.
Όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα θα επαναλάβει τις αιτιάσεις του για «μυστική διπλωματία» από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ θα ζητήσει ξανά να προχωρήσει η χώρα μας στον προσδιορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε συνεργασία και με την Κύπρο κατά τρόπο που να κλείνει και το θέμα του Καστελόριζου.
Συνολικά ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να εμφυσήσει αισιοδοξία στα στελέχη του και θα εμφανίσει ότι η ΝΔ είναι πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολιτικές εξελίξεις ότι κι αν σκέπτεται η κυβέρνηση.