«Η ανοσία των ζώων για 7 χρόνια μετά τον εμβολιασμό γεννά υποψίες μήπως η νόσηση προέρχεται από το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
«Η νόσηση και η επέκταση της μπορεί να έχει γίνει πριν ληφθούν τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζουμε από το τέλος Αυγούστου» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τονίζοντας πως τα σκληρά για τους κτηνοτρόφους μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
«Είναι ευρωπαϊκή οδηγία ότι αν υπάρξει έστω ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι. Αυτό φάνηκε αποτελεσματικό στην πανώλη», είπε ο Κ. Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχει τριπλασιαστεί το ύψος της αποζημίωσης για κάθε ζώο.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «πριν την κακοκαιρία Ντάνιελ, η αποζημίωση ήταν 85 ευρώ για τα ζώα ράτσας, μετά τον Ντάνιελ έγινε 150 ευρώ ανά ζώο και πλέον είναι 250 ευρώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που να αποζημιώνει την απώλεια και να υπάρχει χρηματοδότηση για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου».
«Χρειάζεται να ακολουθήσουμε πιστά τα μέτρα της πολιτείας και χρειάζεται και η ατομική ευθύνη, δεν μπορεί να υπάρχει αστυνόμευση κάθε στιγμή σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη από όλους και να μην κινδυνολογούμε, με σοβαρό τρόπο όπως κάναμε με την πανώλη, θα κάνουμε και με την ευλογιά αυτό που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τον φόβο ανατιμήσεων και ελλείψεων στην αγορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι «με την πανώλη έχουν θανατωθεί περισσότερα ζώα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο της πανώλης δεν παρατηρήθηκε καμία έλλειψη στην αγορά ούτε υπήρξε κάποια ανατίμηση».
«Παίρνουμε αυστηρά μέτρα για να διατηρήσουμε το ζωικό κεφάλαιο και των προϊόντων μας, που φέρνουν προστιθέμενη αξία και στους παραγωγούς και στην εθνική οικονομία», κατέληξε ο υπουργός.