Η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών αποφάσισε και πάλι να επιλέξει ως εκπρόσωπο τους στο Κοινοβουλευτικό όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων, τον Μιχάλη Χουρδάκη. Ειδικότερα, τον ψήφισαν ως εκπρόσωπό τους οι 7 από τους συνολικά 14 ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται διάφορες πολιτικές ομάδες.
Στήριξη στον κ. Χουρδάκη εκτός από τον… εαυτό του, προσέφεραν η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου που είχε εκλεγεί και αυτή με την Πλεύση Ελευθερίας, ο Μάριος Σαλμάς από τη ΝΔ, καθώς και οι πρώην «Σπαρτιάτες» Κωνσταντίνος Φλώρος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Γιώργος Μανούσος και Διονύσης Βαλτογιάννης. Ο δε Γιάννης Δημητροκάλλης αναλαμβάνει αναπληρωτής εκπρόσωπος, με τη στήριξη πέντε βουλευτών.
Αυτή τη φορά, η διαδικασία επιλογής εκπροσώπου, είχε επιπλέον υποψήφιο: τον Παύλο Σαράκη από την Ελληνική Λύση, ο οποίος αυτοπροτάθηκε, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει αρκετούς από τους πρώην Σπαρτιάτες, οι οποίοι μειοψήφησαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη διαδικασία απείχαν οι βουλευτές Αθήνα Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ και Μπαράν Μπουρχάν από το ΠΑΣΟΚ.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Χουρδάκης είχε συμμετάσχει σε μία μόνο συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων πριν αμφισβητηθεί από την Αθήνα Λινού, ενώ είχαν ακολουθήσει ενστάσεις από τρεις επιπλέον βουλευτές για τη διαδικασία εκλογής του. Ωστόσο τώρα επανεξελέγη.
Να σημειωθεί ότι στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων (όπου προγραμματίζονται οι επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου), παρέστη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών κ. Δημητροκάλλης, με την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει τη διαδικασία για την επιλογή εκπροσώπου ως παράνομη στο σύνολό της, υποστηρίζοντας ότι οι Σπαρτιάτες προσπαθούν να συμμετάσχουν «από το παράθυρο».
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης, όπου θα εξεταστεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Παρόλο που η υποψηφιότητά του συζητείται εδώ και καιρό, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία. Θα πρέπει να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5 για τον διορισμό του, δεδομένου ότι οι ψήφοι στη Διάσκεψη μοιράζονται 15-15 ανάμεσα σε πλειοψηφία και αντιπολίτευση, απαιτώντας συνεργασία.