Το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει με τα ζητήματα εθνικής σημασίας να έχουν έρθει στο προσκήνιο για δυο λόγους: ο ένας είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από τα κόμματα στα δεξιά της όσο και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο οποίος πυροδοτεί αυτή την κριτική για πολλούς λόγους.

Όλα τα παραπάνω ώθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει στην αντεπίθεση και μάλιστα το εξήγησε με σαφήνεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ειδικά όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά: «Εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας. Σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας» είπε.

Στις κατηγορίες περί ενδοτισμού και εθνικών υποχωρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Κυριάκο Βελόπουλο αλλά και στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, δηλαδή στους επικεφαλής των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στο μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, την σύναψη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό επίσης που παρατήρησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι όλο αυτό το διάστημα στο στόχαστρο μπήκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Γι’ αυτό και η ονομαστική αναφορά από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η απόλυτη στήριξη στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Το συνδέουν μάλιστα με το γεγονός ότι σε λιγότερο από 20 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν θα βρεθεί στην Αθήνα (8 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου προκειμένου να προετοιμαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Για τον λόγο αυτό και για να απορρίψει τα περί μυστικής διπλωματίας και κινήσεις παρασκηνίου ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου αναμένεται να ενημερώσει στη βουλή τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, για το που βρισκόμαστε αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βουλευτών είναι και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης και Μίλτος Χρυσομάλλης, πρόσωπα δηλαδή τα οποία έχουν ασκήσει και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά, ειδικά αν προκληθεί, στο θέμα αυτό και στα μέσα της εβδομάδας όταν θα βρεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου προκειμένου να κάνει τον απολογισμό για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.