«Είναι διαχρονικά προβλήματα, δεν είναι τωρινά, κάποια από αυτά είναι πραγματικά, κάποια είναι συνδικαλιστικές υπερβολές», τόνισε ο υπουργόςΥγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Τα πραγματικά προβλήματα, είναι αυτά που έχουν όλα τα δημόσια συστήματα του κόσμου. Έχουν ένα δίκιο στην Ελλάδα να λένε ότι οι γιατροί και το προσωπικό υποαμείβεται σε σχέση με άλλες χώρες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά γενικά στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ό,τι στις άλλες χώρες. Δεν είναι ζήτημα μόνο στο ΕΣΥ» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «όσο πηγαίνει καλύτερα η οικονομία μας αυτό σιγά σιγά διορθώνεται, τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος μισθός στο ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 20%, φέτος δώσαμε τα έξτρα χρήματα για τα άγονα, δώσαμε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, παίρνει μέτρα η κυβέρνηση στα μέτρα που επιτρέπει ο προϋπολογισμός» σημείωσε αρχικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Σχετικά με το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα μεγάλα νοσοκομεία και εν γένει της εξυπηρέτησης των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, τόνισε πως:
«Η ενιαία λίστα χειρουργείων έχει αποδείξει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε τα περισσότερα διενεργηθέντα χειρουργεία στην ιστορία του ΕΣΥ, η λίστα έχει μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες και τώρα με τα απογευματινά χειρουργεία τα δωρεάν που παίρνουν μπρος, θα έχουμε σχεδόν μηδενισμό της λίστας άνω του ενός έτους. Άρα πρόοδος ως προς τα χειρουργεία έχει υπάρξει.
Ως προς τις εφημερίες δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το σχέδιό μας. Έχουν γίνει τώρα οι πρώτες δύο κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Προκηρύξαμε την περασμένη Παρασκευή πάρα πολλές θέσεις γιατρών στα ΤΕΠ, στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων, ακριβώς για να κινείται πιο γρήγορα το σύστημα. Βγάλαμε την εγκύκλιο που επιτρέπει στα νοσοκομεία να κάνουν συμβάσεις με ακτινολόγους για εξ αποστάσεως διάγνωση, ώστε να μπορούν το βράδυ που κυρίως παρατηρείται η μεγάλη καθυστέρηση να παίρνουν γρήγορα τις διαγνώσεις και να μην καθυστερεί ο κόσμος εκεί. Υπογράψαμε με την κα Κεραμέως και τον κ. Πετραλιά το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 530 επιπλέον τραυματιοφορείς που μέχρι τέλος του χρόνου θα βάλουμε στα επείγοντα των νοσοκομείων για να τρέχουν πιο γρήγορα οι μεταφορές των ασθενών που εκεί έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Έχω δεσμευτεί στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους μου και αυτό είναι ένα πολιτικό ρίσκο για μένα, ότι μέχρι να φύγω από το υπουργείο Υγείας θα έχουν δει ορατή διαφορά στις μεγάλες εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. (…) Όλα τα βήματα που έχουμε σχεδιάσει θα έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι το Πάσχα. Άρα από το Πάσχα του 25 θα δει ο κόσμος ορατή βελτίωση.
Με τα συστήματα anti-fraud τους πιάσαμε και θα πιάσουμε και άλλους
Σχετικά με το ζήτημα των υπερσυνταγογραφήσεων, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για ακόμα 100 γιατρούς που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με αυτή την πρακτική, ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης, πώς αγνοούσαν τόσο επιδεικτικά τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, είπε «είναι ένα δείγμα ανθρώπινης αλαζονείας».
«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει αναβαθμίσει πάρα πολύ τις δυνατότητες του κράτους. Όμως μέχρι σήμερα το κράτος δεν είχε αξιοποιήσει τις δυνατότητες, γιατί ακόμα το σύστημα χτιζόταν. Αυτός είναι ο λόγος. Τώρα πια το σύστημα έχει σχεδόν χτιστεί. Ένας από τους βασικότερους λόγους χρεοκοπίας της Ελλάδας το 10 ήταν τα φάρμακα. Θυμάστε που βρίσκαμε στις στοές του Λαυρίου, στα ορυχεία τόνους φαρμάκων πεταμένα. Τότε πως κλέβανε; Γράφανε στα βιβλία των ασθενών, που ήταν άλλος στο ΙΚΑ, άλλος στο ΤΕΒΕ, άλλος στον ΟΓΑ, δεν μπορούσε να γίνει καμία διασταύρωση κανενός ασθενούς, γράφανε ό,τι θέλανε, παίρνανε τα φάρμακα, τα πουλάγανε, βγάζανε λεφτά. Τώρα με την ηλεκτρονική καταγραφή αυτό έχει περιοριστεί ούτως ή άλλως, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν με την ίδια ευκολία γιατί φαίνεται ο ΑΜΚΑ και γίνεται αμέσως η σύγκριση. Παρά ταύτα, πάρα πολλοί εξακολουθούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τώρα, με τα συστήματα που εγκαταστήσαμε το καλοκαίρι, φέτος στην ΗΔΙΚΑ με δική μου πρωτοβουλία, είναι ειδικά συστήματα anti–fraud λέγονται, κατά της απάτης, τα συστήματα αυτά μας βγάζουν αμέσως μπροστά όλους όσους κάνουν παραβατικές συμπεριφορές. Φαίνονται αμέσως τα μοτίβα των γιατρών που γράφουν φάρμακα που το ένα ακυρώνει το άλλο, για παράδειγμα. Τα φάρμακα έχουν φύλλα οδηγιών. Σου λέει, δεν μπορείς να πάρεις αυτό το φάρμακο με αυτό. Όταν έχεις έναν γιατρό και γράφει στον ίδιο ασθενή δύο φάρμακα που απαγορεύονται, σου βγάζει το ΑI, εδώ κάτι περίεργο συμβαίνει. Όταν βλέπεις σε έναν ΑΜΚΑ να γράφει, όπως βγάλαμε αυτόν τον γιατρό που έγραψε στη μητέρα του κάτι χιλιάδες κουτιά αντιψυχωσικών φαρμάκων, σου λέει, εκεί δεν μπορεί να πάρει ένας ασθενής αυτά τα φάρμακα. Αυτά κάναμε και τους πιάσαμε και θα πιάσουμε και άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ορισμένοι είναι πιο οργανωμένοι και το κάνουν μεταξύ τους, μεταξύ γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών. Αυτό είναι η έννοια του κυκλώματος. Ναι, ασφαλώς έχουμε βρει τέτοια κυκλώματα πια και αυτό που στείλαμε στην οικονομική Εισαγγελία, το γνωστό θέμα πριν από δύο μήνες και έχει πάει και πια έχουν επιβληθεί και κυρώσεις και κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπά αλλά και αυτά που παρουσιάσαμε εχθές, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κύκλωμα και άλλοι είναι μεμονωμένοι γιατροί που το κάνουν με κάποια φαρμακαποθήκη ή με κάποιο φαρμακοποιό».