Συνέντευξη στο Mega παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα των 50ων γενεθλίων της ΝΔ.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν κάνουμε αυτήν τη συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της ΝΔ σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο αυτήν την πολύ ιδιαίτερη επέτειο. 50 χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε, η ΝΔ παραμένει η μεγαλύτερη πιο σταθερή παράταξη στη χώρα και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να αναρωτηθεί κανείς γιατί ενώ άλλα κόμματα πέρασαν από μεγαλύτερες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται το μόνο κόμμα το οποίο κράτησε τελικά άντεξε και ενισχύθηκε είναι η ΝΔ», είπε.

Και συνέχισε: «Ίσως η καλύτερη απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή μας αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε σε καιρούς οι οποίοι αλλάζουν. Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του πραγματισμού και του ρεαλισμού που βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό. Ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός ο οποίος δεν δίσταζε να φύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον σε μία συνέντευξη είχε πει κάτι εντυπωσιακό: «εγώ, δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός. Αυτή είναι προσαρμοστικότητα της Νέας Δημοκρατίας είμαστε μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την αναφορά του στον ιδρυτή της παράταξης είπε:

«Να ανατρέξουμε στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ΝΔ η οποία συμπίπτει με την γέννηση της δημοκρατίας της μεταπολίτευσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πιστώνεται την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος, ένα εξαιρετικά προχωρημένο για την εποχή Σύνταγμα, τη μεγάλη επιλογή να ενταχθούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ΝΔ σε όλη τη διαδρομή της όταν βρέθηκε στην εξουσία υπηρέτησε αυτές τις αρχές με μεγάλη συνέπεια και αναλαμβάνοντας και οπότε χρειαζόταν το πολιτικό κόστος, για τις επιλογές της δύσκολα μπορώ να μιλήσω για τους προκατόχους μου αλλά εγώ τα χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της ΝΔ υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου για τις οποίες με εξέλεξαν.

Άνοιξα το κόμμα στην κοινωνία, διεύρυνα την παράταξη. Έφερα μέσα νέα στελέχη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ο πολιτικός που προσπαθούσε να προσελκύσει στην πολιτική στελέχη ανεξαρτήτως κομματικών χρωματισμών. Τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας μας με μια ξεκάθαρη εντολή να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στον Ευρώπη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να γιατρέψουμε τις αιτίες των παθογενειών που μας έφεραν στην κρίση.

Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο σήμερα να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα θα κάνουμε μία ωραία μικρή εκδήλωση στη Ρηγίλλης. Αυτή η μέρα σήμερα ανήκει στους νεοδημοκράτες στους φίλους μας στους παλιούς και νέους συναγωνιστές μας οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί μας».

«Εγώ έκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τη γιορτή στη Ρηγίλλης.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτής και χαράς είναι μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε.

Ερωτηθείς αν έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή είπε ότι: «Αυτό θα το κρίνουν άλλοι εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».

Για το πώς θα είναι η ΝΔ από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός απάντησε: «Από δω και πέρα θα δείτε την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων την τήρηση των εξαγγελιών μας και μεταρρυθμίσεων που θα μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Την συνέχιση μιας πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των μισθών, τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία θα κάνει πράξη αυτή την έννοια της νομιμότητας παντού την οποία είδη υπηρετούμε με πολύ μεγάλη συνέπεια».

Ερωτηθείς για τα λάθη είπε: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές όχι για να κάνουμε μικρές διευθετήσεις. Αυτή την πολιτική αισθάνομαι ότι υπηρετώ και αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει η Νέα Δημοκρατία την ερχόμενη τριετία. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε αυτοκριτική την έχω κάνει πολλές φορές σήμερα είναι μέρα χαράς και μία μέρα γιορτής η ΝΔ έχει κριθεί από τους πολίτες έχει αποδείξει μπορεί να δέχεται και τις νίκες και τις ήττες με αξιοπρέπεια και με αυτοπεποίθηση έχει μάθει ότι μπορεί να παίρνει δύναμη από τις ήττες της και ορμή από τις νίκες επιτρέψτε μου σήμερα να μην απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση».

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας;» Βεβαίως, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το που θα κινηθεί είπε: «Να επανέλθω στον ιδρυτή μας ταμπέλες οι οποίες κινούνται στον ιδεολογικό χώρο του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Είμαστε μία κεντροδεξιά παράταξη μία φιλελεύθερη προοδευτική παράταξη. Όντως στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα και όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. Μια πραγματικότητα που υπάρχει μια 10ετια.

Η νέα δημοκρατία έχει ανοιχτές της πόρτες της σε οποιονδήποτε πολίτη δυνητικά μπορεί να την επιλέξει και ξέρετε αναρωτιέμαι αυτοί οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κόμματα πιο πατριωτικά ή πιο δεξιά της ΝΔ αν μας πιστώνουν το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν από 5 χρόνια ότι η Ελλάδα έχει πολύ πιο θωρακισμένες ένοπλες δυνάμεις».

«Όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι»

Για τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ είπε: «Θα απαντήσω στο ερώτημά σας αφού σας πω ότι ενδεχομένως αυτή η πολύ μεγάλη απόσταση που έχει η ΝΔ από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα ίσως οφείλεται σε ένα βαθμό και στις πολιτικές που εφάρμοσε και ίσως μπορέσαμε να στερήσουμε ζωτικό χώρο από άλλα κόμματα.

Απαντώ τώρα στο ερώτημά σας όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία .μπαίνουμε στον 6ο χρόνο των καθηκόντων μου. είναι λογικό θα έλεγα να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες.

Εμείς οι ίδιοι σηκώσαμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και βέβαια σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση η κυβέρνηση ως αλεξικέραυνο απορροφά όλους τους κραδασμούς. Όμως όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι».

«Υπήρχαν πρόεδροι και πρωθυπουργοί που ήταν αρκετά ακριβοθώρητοι στο παρελθόν»

«Να σας θυμίσω ότι από τότε που γίναμε κυβέρνηση οι βουλευτές μας από κοινού ή κατά μόνας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς οι ίδιοι έχουμε πάρει ερέθισμα από αυτές και ζητάμε από το υπουργούς εξηγήσεις γιατί το ζήτημα το οποίο ανέδειξε ένας κυβερνητικός βουλευτής πρέπει να απαντηθεί άρα μη φαντάζεστε περισσότερα πράγματα από αυτά που κάποιοι θέλουν να βλέπουν σε μια διαδικασία η οποία είναι η τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Όλα τα θέματα που βάζουν οι βουλευτές είναι θέματα καθημερινότητας και όλα τα θέματα πολιτικής είναι σοβαρά και δεν υποτιμώ κανένα ζήτημα γιατί είμαστε εδώ για να λύνουμε πολλά και σύνθετα προβλήματα και τελικά να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων πολιτών», είπε επίσης.

Και τόνισε: «Έγιναν δυο ερωτήσεις, η μια για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση μας έχει ήδη εφαρμόσει πολιτικές και θα πρέπει να σας πω ότι για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων έχουμε ένα πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο πράγματι προστατεύει και τους ευάλωτους αλλά τους δίνει και δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους με έναν τρόπο που να μπορούν να δουν ξανά το μέλλον τους με αισιοδοξία».

«Το ζήτημα το οποίο έθεσαν οι βουλευτές με τη φαρμακευτική δαπάνη τον πιο ευάλωτων συνταξιούχων είναι ένα εύλογο ζήτημα δεν μπορώ να σας πω αν θα κάνω δεκτή την πρότασή τους αλλά το μελετάμε».

Υπήρχαν πρόεδροι και πρωθυπουργοί που ήταν αρκετά ακριβοθώρητοι στο παρελθόν».

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

«Το Ισραήλ δέχτηκε μία επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους. Σε μια τρομοκρατική επίθεση που συνδεόταν με την επίθεση του Ιράν, σκοτώθηκε ένας Έλληνας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένα παιδί 26 χρονών που πήγε να κάνει την εργασία του την πτυχιακή του για το πανεπιστήμιο», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Προφανώς», είπε, «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πιστεύω ότι η έκκληση η οποία κάνουμε όλοι είναι ότι αυτή η αντίδραση η οποία είναι αναμενόμενη και σ’ένα βαθμό θα έλεγα δικαιολογημένη να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση.

Προφανώς όλοι έχουμε έγνοιες για περιφερειακή ανάφλεξη μας ενδιαφέρει να δούμε τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου έχουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης ανησυχούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

«Η ελληνική ναυτιλία, που είναι πρωταγωνίστρια στο παγκόσμιο εμπόριο ανησυχεί πολύ και δικαιολογημένα για το τι γίνεται στην Ερυθρά θάλασσα, η Ελλάδα έχει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα.

Και η Ελλάδα έχει μία πολύ ξεκάθαρη θέση αρχής για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής η οποία υποστηρίζει διαχρονικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή εάν δεν υπάρξει μία λύση στη λογική των δύο κρατών που να επιτρέψει σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους να ζήσουν μαζί ειρηνικά στην ίδια περιοχή αλλά με δύο κράτη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήταν

Για το πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είναι μόνο μία επικοινωνία για να κρατούνται οι δίαυλοι ανοιχτοί. Διότι η επικοινωνία όταν έχεις στοιχεία εντιμότητας και ειλικρίνειας είναι αυτή η οποία μας επιτρέπει να εκτονώνουμε δυνητικές κρίσεις και να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά για θέματα που διαφωνούμε.

Η Χάγη δεν είναι κοντά ποτέ δεν ήτανε κοντά, αν με ρωτάτε αν θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπορούμε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία και σημαντική μας διαφορά την οποία αναγνωρίσουμε απέναντι στην Τουρκία, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο ναι έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

Αν με ρωτάτε αν αυτή η προσπάθεια μπορούσε να γίνει όσο ήμασταν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με την Τουρκία – είδατε τι έγινε το 2019 το 2020 με τον φράχτη, είδατε τι έγινε τον Αύγουστο – προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση σε συνθήκες μεγάλες έντασης.

Άρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Είναι ένα πρόβλημα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να λύσει εδώ και 40 χρόνια.

Αν μπορούσαμε να το λύσουμε θα ήταν μεγάλο στρατηγικό όφελος για τη χώρα και ήταν το αποτέλεσμα μιας σωστής και δίκαιης διαπραγμάτευσης πιστεύω ότι μια τέτοια λύση τελικά θα ήταν μακροπρόθεσμα πολύ ωφέλιμη για την πατρίδα μας αλλά από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να δεχτούμε μία λύση για χάρη της λύσης. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Βλέπω τη διάθεση οι υπουργοί εξωτερικων αυτή είναι η κατεύθυνση να συζητήσουμε.

Η διακήρυξη των Αθηνών τι λέει: «Έλα Τουρκία να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο». Ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει μία οριοθέτηση στην ανατολική μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είναι μία θετική προσέγγιση. Για το κυπριακό βέβαια επανέλαβε θέσεις οι οποίες είναι παντελώς απαράδεκτες τις οποίες δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να κάνει δεκτές».

Κυπριακό: Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τριμερή που θα γίνει στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυριακό. Από την άλλη είναι άποψή μου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η βελτίωση των ελλήνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει στην επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, και είναι η πρώτη φορά που το λέω δημόσια, στο γεγονός ότι θα βρεθούν τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, σε μια νέα τριμερή ο γ.γ του ΟΗΕ Γκουτέρες, Τατάρ και Χριστοδουλίδης για να επανεκκινήσουν τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αν στη συνέχεια ανάγκη και για ένα άλλο σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας προφανώς και θα είμαστε παρόντες αλλά η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και πιστεύω ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε με τον τρόπο της να ξεκινήσει τουλάχιστον συζήτηση γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για δύο κράτη σήμερα στην Κύπρο είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε ποτέ εμείς η Ευρώπη ο ΟΗΕ η Κύπρος να το αποδεχτούμε.

Το γεγονός όμως ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο υπήρξε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ αυτό δεν έγινε εν κενώ. Έγινε με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδος και σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία».

Η επόμενη μάχη που θα δώσουμε είναι το κράνος – Θα είμαστε κάθετοι και αυστηροί

Όσον αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων και τι μπορεί να γίνει, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έννοια της νομιμότητας παντού.

«Τι σημαίνει νομιμότητα παντού. Πηγαίνετε στο γήπεδο βλέπετε υπάρχει διαφορά, μεγάλη πρόοδος. Υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο το γήπεδο δεν υπάρχει γκρίνια για την διαιτησία. Το αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο κόσμο, καλύτερο θέαμα, καλύτερο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Τελικά το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αναβαθμίζει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Πριν από ένα χρόνο είχαμε προτάξει τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών. Η πολιτική μας έχει φέρει αποτελέσματα. Εχουν σωθεί ζωές από το panic button πολλές και το ξέρετε καλά και αν αυτή τη στιγμή οι γυναίκες μιλούν και καταγγέλλουν περισσότερα περιστατικά είναι για τη αισθάνονται ασφαλής και άνετα να το κάνουν.

Οι γυναίκες σήμερα μιλούν έχουν το σθένος και το θάρρος να μιλούν, ξέρουν ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα τους.

Ζητήματα παραβατικότητας τροχαίας

Η επόμενη μάχη που θα δώσουμε είναι το κράνος. Δεν γίνεται η χώρα σήμερα να είναι πρωταθλήτρια στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από συμπολίτες μας που δεν φορούν κράνος. Θα είμαστε κάθετοι και πάρα πολύ αυστηροί.

Φορολογική συμμόρφωση

Η χώρα σήμερα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές είναι εκφάνσεις της νέας νομιμότητας είμαστε όλοι είσαι απέναντι στο νόμο. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα.

Και συνέχισε: «Πράγματι υπάρχει έξαρση στους ανήλικους είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν είναι άσχετο με τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και οι έφηβοι μας. Μίλησα και στο ΟΗΕ γι αυτό.

Μίλησα για τον ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και για το πως ο ψηφιακός και ψυχικός κόσμος γίνονται ένα. Είναι σημαντική αιτία για το bullying. Μου έλεγε ένας γονιός ότι παλιά εμείς όταν γυρνούσαμε δεν είχαμε bullying. Τώρα αυτό είναι διαρκές 24ωρο και ψηφιακό».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «Πήραμε πολλές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η πολιτική στο bullying στα σχολεία έχει αποδώσει. Πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση είναι και η απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία και εφαρμόζεται. Και το 85% των πολιτών είναι σύμφωνοι και δεν υπάρχει γονιός ο οποίος έχει παιδιά στην εφηβεία και να μη ξέρει ότι η εξάρτηση του παιδιού από την οθόνη και από τους αλγόριθμους που κρατάνε τα παιδιά μας κολλημένοι στην οθόνη όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία θα δείτε πρωτοβουλίες και από εμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Θα σπάσουμε τον κύκλο του εθισμού στα κινητά

Ειδικά για τα κινητά στα σχολεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα μια πρωτοβουλία. «Πόσοι γονείς ξέρουν ότι υπάρχει parental control που επιτρέπουν να βάλει περιορισμούς. Ελάχιστοι. Θα ενημερώσουμε τους γονείς. Θα είναι κανονιστικές οι παρεμβάσεις στις εταιρείες. Στον ίδιο τον αλγόριθμο. Θα σπάσουμε τον κύκλο του εθισμού γιατί αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο λειτουργούν αυτοί οι αλγόριθμοί και αυτό απαιτεί παρεμβάσεις. Η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει μόνη της και εγώ έχω αποφασίσει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας και εγώ θέλω να παίξω ένα ρόλο. Χρειαζόμαστε όμως μαζί μας και τους γονείς».

Locker στα σχολεία

«Αν μας το ζητήσουν για παράδειγμα δημοτικά σχολεία εμείς θα το κάνουμε. Χρειαζόμαστε την συμμετοχή των γονέων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Οι γονείς έχουν ευθύνες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γονιό. Υπήρξε σκέψη στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι λύση να πάνε τα παιδιά φυλακή. Προτιμώ να καταστήσω τους γονείς υπεύθυνους για παραμέληση. Δεν θα κατεβάσουμε το όριο ανηλικότητας από τα 15 στα 14 όχι δεν θα γίνει. Οι γονείς έχουνε μεγαλύτερη ευθύνη. Προτιμώ να τους καταστήσω υπεύθυνους».

Για την ακρίβεια είπε: «Κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποκλιμακώνεται. Δεν υπάρχει μια ακρίβεια. Υπάρχει το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το ενοίκιο. Στα τρόφιμα θα δούμε περεταίρω αποκλιμάκωση. Η λύση δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ στο λάδι. Η τιμή θα πέσει λόγω της παραγωγής».

Ο μόνιμός μας στόχος είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Για το ενοίκιο και τα ακίνητα του δημοσίου είπε ότι δεν είναι απλό ζήτημα. Μπορούν να αποδεσμευτούν σπίτια και ακίνητα που είναι εγκλωβισμένα αλλά δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Το “Σπίτι μου 2”. ¨Ηταν προσωπική μου διαπραγμάτευση και πήραμε 2 δις. Το πρόγραμμα για ανακαίνιση σπιτιών με 25.000 μπορείς να ξαναφτιάξεις ένα σπίτι και το άτοκο δάνειο να το πληρώσεις. Ναι θα έχουμε και κοινωνική αντιπαροχή δημοσίου».

Και πρόσθεσε: Μαγική λύση δεν υπάρχει αλλά έχουμε συνεκτική πολιτική αλλά και το να φύγουν οι πολιτες από τα αστικά κέντρα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό και να πάνε στην περιφέρεια. Μπορούν να δουλεύουν ψηφιακά. Να ζήσουν στην περιφέρεια με καλύτερες συνθήκες και μικρότερο κόστος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σημαντικό να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά

Για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πότε θα γίνουν οι διεργασίες είπε: «Θα γίνει στις αρχές του 2025 όπως επιβάλλει το σύνταγμα. Άρα στο τέλος της θητείας της κας Προέδρου. Είναι οριακά προσβλητική όλη αυτή η συζήτηση για την πρώτη πολίτη της χώρας».

Ερωτηθείς αν θα είναι από δεξιά ή αριστερά ή από το κέντρο ο/η πρόεδρος είπε: «Έχουμε πει ότι θα είμαστε πάνω από τις ταμπέλες. Χαριτολογώ. Θα επαναλάβω ότι είναι σημαντικό ο/η πρόεδρος της δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Και θέλω να θυμίσω ότι η νυν πρόεδρος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Άρα και αυτό είναι ένα συστατικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος να έχει ένας πρόεδρος μόνο αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».