Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά την περίοδο 2025-27 παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».

Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο που έχει καταρτισθεί. «Σήμερα είναι ωραία μέρα για τον Βόρειο Έβρο και την Θράκη. Είμαι ικανοποιημένος που το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους τους τοπικούς φορείς».

Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι τυχαίο που επελέγη η Ορεστιάδα γιατί «με αυτό τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα στην αναπτυξιακή δυναμική κεντρικού και βόρειου Έβρου. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά ένα χρόνο μετά βρεθήκαμε εδώ και θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών συμπολιτών σας το φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε τη βούληση να περάσει από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων».

Και συνέχισε: «Να είστε αισιόδοξοι και να αισθάνεστε τη φροντίδα της κυβέρνησης ως πολίτες που φυλάτε τα σύνορα της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε: «Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προστατέψαμε τα σύνορα της πατρίδας μας με μια ιστορική απόφαση γιατί άλλαξε την πολιτική της Ε.Ε. συνολικά για τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της.

Η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο για τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και διαρκή πίεση στην Ε.Ε. για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην Αλεξανδρούπολη τονίζοντας ότι ο στρατηγικός ρόλος της έχει αναβαθμιστεί πέρα και από κάθε προσδοκία.

Τόνισε επίσης ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η σύγκλιση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και ένα πλαίσιο μέτρων με ειδική μέριμνα για τον κεντρικό και βόρειο Έβρο.

Ειδική αναφορά στον FSRU

«Ο σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU μπήκε σε εμπορική λειτουργία τις προηγούμενες ημέρες. Σήμερα που μιλάμε, το πρώτο βαπόρι ξεφορτώνει φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου αυτό να μπει στο σύστημα, και όχι μόνο να καλύψει κατ’ ανάγκη τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά να καλύψει και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος είναι στο χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων που ανοίγονται. Γίνεται προσπάθεια να ανοίξει νέος δίαυλος προκειμένου να γίνει πύλη εισόδου για προϊόντα και ενέργεια στην κεντρική Ευρώπη. Ένας φυσικός άξονας που αναβαθμίζει καθοριστικά τη γεωπολιτική σημασία του Έβρου και ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της πατρίδας μας» σημείωσε.

«Το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας διυπουργικής. Έτσι, δείχνουμε το νοιάξιμό μας και την φροντίδα μας για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα έργα και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί θύμισε ότι το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια, πως δημιουργήθηκε το κέντρο δια βίου μάθησης αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ενώ είναι αυξημένη η μοριοδότηση για την εντοπιότητα και προγράμματα για νέους αγρότες.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά σκληρή δουλειά. Μετά από διαβούλευση είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι, μόνο από το ταμείο ανάκαμψης 100 εκατ. ευρώ σε δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο. Η Βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός μας και εκεί μετά την μεγάλη πυρκαγιά είναι ορατά τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Ο Μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε έμφαση στην ουσία

Ειδική μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ιδρυτή της παράταξης με αφορμή και τα γενέθλια της ΝΔ για τα 50 χρόνια.

«Ο Μακεδόνας πολιτικός ο ιδρυτής της παράταξης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας πολιτικός ο οποίος έδινε έμφαση στα έργα και την ουσία όχι στα εύκολα λόγια και τις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο κινείται σε αυτή τη λογική και με αυτό τον τρόπο τιμούμε ουσιαστικά την παρακαταθήκη του. Έμελλε να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις του τόπου για μισό Αιώνα».