Με διαμορφωμένο τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πορεύεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οριστικά «για την κατάθεση υποψηφιότητας (σ.σ. όσον αφορά την διεκδίκηση της προεδρίας) απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», σύμφωνα με την εισήγηση του καθοδηγητικού οργάνου – κάτι άλλωστε που ίσχυε και στις περσινές εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο, πλάι στις 30 υπογραφές απαιτείται στο εξής και η υποβολή του Πόθεν Έσχες από τον/την εκάστοτε υποψήφιο/α πρόεδρο, όπως αποφασίστηκε, κάνοντας δεκτή με 87 ψήφους υπέρ και 84 κατά, τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης.

Το στέλεχος που μόλις τον προηγούμενο μήνα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα για διαγραφή του. Από τότε όμως, έχουν αλλάξει πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι αποπέμφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου λοιπόν, η πρόταση του κ. Σπίρτζη εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 87 ψήφους υπέρ και 84 κατά. Η συγκεκριμένη πρόταση απαιτεί από τους υποψήφιους Προέδρους να καταθέτουν το Πόθεν Έσχες τους, το οποίο θα δημοσιοποιείται στον επίσημο ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πριν την εκλογή τους από το Συνέδριο. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Σπίρτζη, η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των υποψηφίων απέναντι στην κοινωνία, ιδίως μετά τις εντάσεις που προκλήθηκαν γύρω από τις φήμες για «μαύρα» ταμεία και στοχοποίηση συντρόφων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός: «Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων, είναι επιτακτική ανάγκη να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο». Η πρόταση αυτή, αν και αφορά απλώς τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες χωρίς να περιλαμβάνει αξιολόγηση από το κόμμα, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υποστηρικτές του τέως προέδρου, εκφράζοντας τη διαφωνία τους, αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την έγκριση της πρότασης.

Παρά την ένταση, κομματικές πηγές διευκρινίζουν ότι η εισήγηση για την υποβολή του Πόθεν Έσχες δεν αλλάζει τη διαδικασία της υποψηφιότητας, καθώς το Συνέδριο παραμένει το μόνο αρμόδιο όργανο για την έγκριση ή την απόρριψη μιας υποψηφιότητας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο είναι στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας να συμπεριληφθεί και η υποβολή πόθεν έσχες». Επομένως, η υποβολή και δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες θα αποτελέσει απλώς τυπικό μέρος της διαδικασίας, χωρίς να λειτουργεί ως κριτήριο αποκλεισμού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως: «Δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό», υπονοώντας σαφώς τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη και τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει γύρω από την υποψηφιότητά του. «Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και Πόθεν Έσχες», συμπλήρωσε.

Το οριστικό χρονοδιάγραμμα των εκλογικών διαδικασιών

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας έχει ήδη οριστεί και περιλαμβάνει κρίσιμες ημερομηνίες για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

5 Οκτωβρίου: Θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
6 Οκτωβρίου: Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.
11 Οκτωβρίου: Ημερομηνία λήξης για την εγγραφή μελών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές Συνέδρων.
19-20 Οκτωβρίου: Θα διεξαχθούν οι εκλογές των Συνέδρων, με την αναλογία να διαμορφώνεται με βάση τον κανόνα του 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών, όπως ίσχυε και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου.
24 Οκτωβρίου: Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του κόμματος.
1-3 Νοεμβρίου: Θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά το οποίο θα ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
24 Νοεμβρίου: Θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την εκλογή Προέδρου και τη νέα Κεντρική Επιτροπή.
1 Δεκεμβρίου: Εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις διαδικασίες να έχουν πλέον δρομολογηθεί, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση των υποψηφίων και στην εφαρμογή των νέων κανόνων, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποχρέωση για υποβολή Πόθεν Έσχες. Η αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται αν μη τι άλλο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.