Η ομάδα των «87» φαίνεται να ήταν η μεγαλύτερη κερδισμένη μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τις αποφάσεις με φόντο το έκτακτο συνέδριο και τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιποπολίτευσης κηρύχθηκε μία «μίνι εκεχειρία» ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, και οι συσχετισμοί δυνάμεων φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί, μετά τις κόντρες και τα «μαχαιρώματα» των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη, όμως τίποτα δεν εγγυάται ότι η πορεία προς το συνέδριο θα είναι ανέφελη.

Από τα πρόσωπα – κλειδιά στη διαδικασία του Σαββάτου φαίνεται να είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αναδείχθηκε σε κεντρικό παράγοντα ως προς τις προτάσεις και τις τελικές αποφάσεις που ελήφθησαν με αποκορύφωμα την έγκριση της πρότασης για κατάθεση του πόθεν έσχες των υποψηφίων.

«Διορθώστε τα λάθη σας»

Ο κ. Σπίρτζης δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική τόσο κατά του Παύλου Πολάκη όσο και καυά Σωκράτη Φάμελλου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρές κατηγορίες και κατά του Στέφανου Κασσελάκη για συμπεριφορές που χαρακτήρισε φασίζουσες.

Εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη πολιτικού διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ από την περασμένη χρονιά, κάνοντας έκκληση στους Πολάκη και Φάμελλο να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν, ιδίως όσον αφορά τη στήριξή τους στον Κασσελάκη. Υποστήριξε ότι η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και με fast track μεθόδους.

«Πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους», τόνισε, επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Πολάκης προωθεί την ταχεία εκλογή νέου προέδρου σε μια περίοδο που το κόμμα έχει πέσει στο 7%. Σχολίασε ότι οι προσωπικές στρατηγικές δεν πρέπει να υπερισχύουν του συλλογικού συμφέροντος.

Αναφερόμενος στον Κασσελάκη, ο Σπίρτζης είπε πως κατηγορήθηκε για φασίζουσα συμπεριφορά, κυρίως λόγω του bullying που άσκησε στην Κατερίνα Νοτοπούλου. Όταν διακόπηκε από υποστηρικτές του πρώην προέδρου, αντέδρασε λέγοντας: «Έγινε ο θύτης θύμα επειδή αποκαλύφθηκε η συμπεριφορά του;»

Ο Σπίρτζης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο Κασσελάκης έχει «ξεσκίσει τα πάντα», τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Τέλος, κάλεσε τον Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του, όπως είχε υποσχεθεί, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό για πλήρη διαφάνεια.

Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής έντασης, φαίνεται να έριξε και η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Άρτα, εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη και τόπου καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα θα «δείξουν» και το κλίμα με το οποίο θα πορευτεί το κόμμα στην εκλογή νέου προέδρου.

Ενόψη του συνεδρίου, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προβλέπει τις εξής διαδικασίες:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
    Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/102024.