Αναζητώντας την πορεία προς το συνέδριο και την επικείμενη εκλογή νέου προέδρου συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ώρα έναρξης σήμερα στις 11:00). Η κλιμάκωση των εσωκομματικών αντιθέσεων και η αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και εντάσεων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αποφάσεις που θα προσδιορίσουν την επόμενη μέρα. Με το κόμμα να μην έχει επί της ουσίας αυτή τη στιγμή πρόεδρο μονάχα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον Νίκο Παππά, κάθε σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων αποκτά καθοριστική σημασία, ιδίως εάν πρόκειται για την Κεντρική Επιτροπή.

Η συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων ή κοινού, γεγονός που αποτυπώνει τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος. Σε αυτή θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εκλογή του νέου προέδρου, ενώ θα συζητηθούν καίρια ζητήματα που αφορούν την εσωτερική συνοχή και την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του κόμματος:

  1. Καθορισμός ημερομηνιών για τις εκλογές και το συνέδριο

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή είναι ο καθορισμός των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή του συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η πλειοψηφία των στελεχών φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου την 1η Νοεμβρίου, με τον πρώτο γύρο των εκλογών να πραγματοποιείται στις 24 Νοεμβρίου και τον δεύτερο γύρο στις 1 Δεκεμβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες αντανακλούν την επιθυμία των περισσότερων μελών, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για μια συγκροτημένη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα και η διαφάνεια στην εκλογή της νέας ηγεσίας.

Ωστόσο, υπάρχουν αντίθετες απόψεις από ορισμένες τάσεις εντός του κόμματος, όπως αυτές του Παύλου Πολάκη και της ομάδας των επονομαζόμενων «Κασσελίστας» (των υποστηρικτών δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι πιέζουν για επίσπευση των εκλογών, παρακάμπτοντας πιθανώς το συνέδριο. Οι υποστηρικτές αυτής της fast track διαδικασίας θεωρούν ότι το κόμμα δεν έχει χρόνο για καθυστερήσεις και ότι η ταχύτερη ανάδειξη νέου ηγέτη θα βοηθήσει στην αποφυγή παρατεταμένων εντάσεων και εσωτερικών διενέξεων. Ωστόσο, αυτή η τακτική δημιουργεί προκλήσεις για τους «87», (κάποιοι εκ των οποίων έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα), που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το ποιον θα κατεβάζουν ως υποψήφιο πρόεδρο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οργανωθούν και να διασφαλίσουν τη συνοχή τους.

  1. Εκλογή νέων συνέδρων ή διατήρηση των παλιών;

Το δεύτερο ζήτημα που θα εξεταστεί στη συνεδρίαση αφορά το αν θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι για το συνέδριο ή αν θα χρησιμοποιηθούν οι σύνεδροι του περασμένου Φεβρουαρίου. Η εκλογή νέων συνέδρων αποτελεί ένα κρίσιμο ερώτημα, καθώς θα μπορούσε να αναδείξει τυχόν αλλαγές στη δυναμική της βάσης του κόμματος. Η πλευρά των «Κασσελίστας» φαίνεται να είναι αντίθετη στην εκλογή νέων συνέδρων, καθώς εκφράζει ανησυχία ότι οι συσχετισμοί στη βάση του κόμματος έχουν αλλάξει από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Αντιθέτως, προτιμούν τη χρήση των ίδιων συνέδρων, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη δυναμική της βάσης ενδέχεται να μην είναι τόσο ευνοϊκή για τον Στέφανο Κασσελάκη όσο ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη ότι η εκλογή νέων συνέδρων θα μπορούσε να αποτυπώσει πιο αντικειμενικά την παρούσα πολιτική συγκυρία και τις τάσεις εντός του κόμματος, δίνοντας φωνή σε μια πιο ανανεωμένη και αντιπροσωπευτική βάση. Παρά τις ανησυχίες των «Κασσελίστας», η απόφαση για τη διαδικασία των συνέδρων θα είναι καθοριστική για το εσωκομματικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στο προσεχές διάστημα.

Στρατηγική αποκλιμάκωσης: Διατήρηση των κριτηρίων υποψηφιότητας

Σε μια κίνηση που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εσωτερικών εντάσεων πάντως, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία αποφάσισαν να μην επιφέρουν αλλαγές στα κριτήρια υποψηφιότητας για την εκλογή νέου προέδρου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παυσανίας Παπαγεωργίου, η διαδικασία εκλογής θα διεξαχθεί με τα ίδια προαπαιτούμενα όπως και στις περσινές εσωκομματικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο κριτήριο για την υποψηφιότητα θα είναι η εξασφάλιση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Η επιλογή της επιστροφής στο περσινό μοντέλο αποτρέπει την εισαγωγή πρόσθετων δυσκολιών ή όρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτείνουν τις ήδη υπάρχουσες αντιπαραθέσεις. Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την ηγεσία, δεδομένου ότι πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις όπως στην προηγούμενη αναμέτρηση.