Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα μια επένδυση στον τομέα των εξοπλιστικών, καθώς φέρεται να θέλει να αγοράσει το αμερικανικό drone Switchblade, ύστερα από την επιτυχημένη χρήση του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters και υποστήριξε πως η χώρα έχει επιλέξει τον τύπο Switchblade από τις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει πόσα κομμάτια θα αγοραστούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 75,2 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σημείωσε πως στόχος του ελληνικού στρατού είναι το αμερικανικό drone να προστεθεί στο σύστημα αεράμυνας που θα χτιστεί στα νησιά του Αιγαίου με τους πυραύλους Spike, που θα αγοραστούν από το Ισραήλ.

Το αμερικανικό drone Switchblade

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Switchblade κατασκευάζεται από την AeroVironment, Inc. (AVAV.O) και μπορεί να λειτουργήσει ως drone καμικάζι.

Έχει βεληνεκές από 20 χλμ. και έως 40 χλμ., ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστό από την επιτυχημένη χρήση του από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος μπόρεσε με αυτό να προκαλέσει σφοδρά πλήγματα στις ρωσικές μονάδες.

Φωτογραφία από επίδειξη του Switchblade