Αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή που θα υπάγεται αποκλειστικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με επιστολή της προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της για τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 20: «Όσοι από το προσωπικό δεν είναι Έλληνες και τα καθήκοντά τους σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

«Αδυνατούμε κατ΄ αρχήν να αντιληφθούμε το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα της επιχειρούμενης τροποποίησης με το σχολιαζόμενο άρθρο 20 του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου δεύτερου του Ν. 2932/2001 με το οποίο επιχειρείται διάκριση μεταξύ του πληρώματος σε εκείνους τα καθήκοντα των οποίων σχετίζονται με θέματα ασφαλείας και εκείνους που τα καθήκοντά τους δεν σχετίζονται με θέματα ασφαλείας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ. Παράλληλα θέτει το θέμα της απασχόλησης των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, επισημαίνοντας ότι ο ακτοπλόος εφοπλιστής έχει την υποχρέωση να απασχολεί σε ετήσια βάση (δεκάμηνη απασχόληση) το προβλεπόμενο από την οργανική σύνθεση πλήρωμα για δέκα μήνες, ανεξάρτητα από το αν εκτελούνται ή όχι δρομολόγια.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) και ενημερώθηκε αναφορικά με την «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και διατάξεις».

«Σήμερα είχα την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να ακούσω και να μοιραστώ τους εύλογους προβληματισμούς των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Είναι πραγματικά απαράδεκτη και ακατανόητη η επιμονή της Κυβέρνησης να το απαξιώσει, αλλά και να το αποσυνδέσει από την εμπορική μας ναυτιλία» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.

«Τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται, είναι αβάσιμα, εάν όχι φαιδρά, ενώ είναι απαρέγκλιτη βούληση της Νέας Δημοκρατίας η επιστροφή στο διεθνώς αναγνωρισμένο και πετυχημένο one-shop stop σχήμα του «ΥΕΝΑΠ- Λιμενικού Σώματος» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Γ. Πλακιωτάκης.