Σε εγρήγορση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κοινοβουλευτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στις 14 Οκτωβρίου την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις του διεθνούς οργανισμού.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην Ελλάδα θα έρθουν πάνω από 80 βουλευτές από χώρες – μέλη της Συμμαχίας, που θα μεταβούν στο Μέγαρο της Βουλής προκειμένου να συνεδριάσουν.
Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αν μη τι άλλο αποτελεί συμβολική κίνηση που αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι και για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας που θα διαμείνουν οι υψηλοί καλεσμένοι για τις μετακινήσεις των οποίων θα λάβει έκτακτα μέτρα η Τροχαία.
Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα
Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν πολλά και καίρια ζητήματα, με προεξάρχουσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ πιθανό είναι να τεθούν στο τραπέζι και οι σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Τον λόγο αναμένεται να πάρουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι αναμένεται να εστιάσουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, αλλά και στην κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Σημαντικές τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Δημήτρης Καιρίδης.
Στο βήμα αναμένεται να ανέβει όμως και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιας από τις πλέον έμπειρες στα θέματα των σχέσεων της Ελλάδας με τέτοιου είδους διεθνείς οργανισμούς. Ο λόγος της αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα ασφαλείας στη διακεκαυμένη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου – και όχι μόνο.
Η Συνέλευση θα έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους, θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η συμμετοχή του, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (σ.σ. η γειτονική χώρα κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει τους περισσότερους βουλευτές από κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας), αναμένεται να δώσει ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές μας πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από την Τουρκία, εκπρόσωποι από χώρες όπως η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Αλβανία, θα συμμετάσχουν επίσης ενεργά στις συζητήσεις, ενώ ενδέχεται να δούμε βουλευτές και από την εμπόλεμη Ουκρανία.
Επίσκεψη και στη βάση της Σούδας
Όμως, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ δεν θα περιοριστεί σε συζητήσεις εντός της Βουλής, καθώς η ελληνική κυβέρνηση για να τιμήσει τους καλεσμένους, προγραμματίζει και μια επίσκεψή στην κρίσιμης σημασίας ναυτική βάση της Σούδας, στα Χανιά, που θεωρείται μια από τις πιο στρατηγικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.
Γίνονται μάλιστα συνεννοήσεις με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, μήπως οι σύνεδροι μπορέσουν να επισκεφθούν και κάποια από τα πλοία της υπερδύναμης που θα βρίσκονται αγκυροβολημένα στη Σούδα εκείνες τις ημέρες. Αναμφίβολα πάντως, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναδειχθεί ακόμη μια φορά ο ρόλος της Ελλάδας ως κεντρικού παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.