«Είχαμε πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μεταναστευτικό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Karl Nehammer.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ευγνώμων, γιατί, όπως είπε: «Η Αυστρία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που στάθηκε δίπλα μας τον Μάρτιο του 2020, όταν ζήσαμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, την οποία αποκρούσαμε αποτελεσματικά».
«Η ΕΕ από εκεί και πέρα έθεσε ως προτεραιότητα τη φύλαξη των συνόρων και αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Αρκεί να δει κανείς σήμερα την εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με οργανωμένες δομές και με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, και την προστασία της ανθρώπινης ζωής με το Λιμενικό να σώζει κατατρεγμένους ανθρώπους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι καθαρές: δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι εισέρχονται στην ΕΕ. Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα και για τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης».
«Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη στήριξη που παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας. Κατασκευάζουμε το εμπόδιο στα σύνορά μας και δεν αφορά μόνο τα δικά μας σύνορα αλλά και της ΕΕ. Εμείς θα το κατασκευάσουμε. Πρέπει να δούμε τις αποτελεσματικές επιστροφές και τη νόμιμη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Συζητήσαμε για τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά τόνισα ότι κάθε φάντασμα του εθνικισμού απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα. Τα κράτη που θέλουν να μπουν στην ΕΕ δεν νοείται να κάνουν εκπτώσεις στο κράτος δικαίου».
Τι είπε για Μέση Ανατολή και πρόταση Ντράγκι
Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός είπε: «Επαναλαμβάνω την πάγια θέση της Ελλάδας: την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Κάθε μέρα που περνά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ομήρων που κρατούνται ακόμα από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς». «Εργαζόμαστε», πρόσθεσε, «για να αποφύγουμε μια περιφερειακή έκρηξη».
Για την πρόταση Ντράγκι να λαμβάνονται περισσότερες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε: «Η έκθεση Ντράγκι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και τολμηρό κείμενο και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Περιγράφει μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη δυστυχώς διευρύνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».
«Τα ζητήματα της άμυνας μας έχουν απασχολήσει πολύ και η Αυστρία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην άμυνά της. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ουδέποτε ωφελήθηκε από το μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση του τείχους λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
Πληρώνουμε ενέργεια πολύ πιο ακριβή στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες και η Ελλάδα έπεσε θύμα της στρέβλωσης της ενεργειακής αγοράς, που υποτίθεται ότι είναι συνδεδεμένη. Πρέπει να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκά δίκτυα και κάποιες από αυτές τις επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από πρόσθετους ευρωπαϊκούς φόρους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα»
«Το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δεχτεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, επειδή βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικούς πόρους για τη διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων, που φτάνουν τελικά στην Ελλάδα, και αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται. Θέλω να τονίσω ότι το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, γιατί επιτελούμε μία ευρωπαϊκή αποστολή και έχει μια εθνική αποστολή. Οι χρηματοδοτικοί πόροι, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι, δεν είναι σίγουρο ότι επαρκούν. Και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, γιατί η διαδικασία ταυτοποίησης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη, γιατί είμαστε η πρώτη πύλη εισόδου για αυτούς, οι οποίοι τελικά θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της Γερμανίας να αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό.
Συνεχίζοντας είπε: «Δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική και κοινωνική του πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μία πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μία ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμο δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε, η οποία έχει συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο που θα οργανώσει το κοινωνικό κράτος. Δεν είναι σωστό να οδηγηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από τη συνθήκη Σένγκεν και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του συμφώνου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».
Εν κατακλείδι είπε: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια εξήλθε από μια πρωτοφανή κρίση και πατάει καλά στα πόδια της και αναπτύσσεται οικονομικά, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους έλληνες πολίτες».
Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην αυστριακή πρωτεύουσα για την πρώτη διμερή επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κατά τη νέα ευρωπαϊκή περίοδο και πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.