Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής που έγινε δεκτή στην Κεντρική Επιτροπή και οδήγησε στην «έξοδο» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή Κασσελάκη οδηγείται εκ νέου στις κάλπες, με το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προδιαγράφεται αβέβαιο.

Ήδη οι Παύλος Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος τα έχει αφήσει όλα «ανοιχτά».

Επίσης παρών στην εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εσχάτως και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού» διαβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

«Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας», σημείωσε, στέλνοντας «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα» και ότι προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Ερωτηματικό η στάση του Στέφανου Κασσελάκη

Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έκανε λόγο για υπονόμευσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά.

Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα και διάφορες φράξιες, να ξεφτιλίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα και να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος». Καταλόγισε στους αντιπάλους του ότι «κατέφυγαν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς» και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά τη δήλωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας πάντως από την συμπεριφορά του έως τώρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν θα διστάσει να ξαναβάλει υποψηφιότητα με απώτερο σκοπό να απαλλαγεί ολοκληρωτικά από αυτούς που θεωρεί ότι του βάζουν εμπόδια στην διαχείριση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την ιστορία, 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και 120 την καταψήφισαν. Δύο μέλη ψήφισαν λευκό, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο.

Οι πρώτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής

Παύλος Πολάκης: Έχω δηλώσει διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα, εξέφρασα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της νέοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα και προφανώς ενωτικά γι αυτό που είναι ο κύριος στόχος: Το ρίξιμο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε.

Αν θέλει ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι συνυποψήφιος, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει, είπε ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτός ο στόχος της ενότητας στον οποίον αναφέρθηκε.

Χρήστος Σπίρτζης: Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα του ελληνικού λαού

«Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Σ. Φάμελλος: Τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση». «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».

Αναμένεται αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα

Στην Κουμουνδούρου, επίσης, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον οποιαδήποτε αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου τα στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του να καθορίσουν από κοινού τις κινήσεις τους.