Δώδεκα ώρες κράτησε η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ασχολήθηκε με το πακέτο των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, «πετσοκόβοντάς» το, τόσο που να μοιάζει αγνώριστο.

Στη Συνεδρίαση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μπήκαν όλα τα θέματα, ώστε η Επιτροπή Καταστατικού να καταφέρει να εισηγηθεί τις αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

  1. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι διαφωνίες για το δευτερεύον, όπως φαίνεται, θέμα του ονόματος ήταν τέτοιες, που στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα φτάσει πρόταση για το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» παρά μόνο για αλλαγή ονόματος.
  2. Από τις σημαντικότερες διαφωνίες που σημειώθηκαν ήταν αυτή για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε την κατάρτισή τους 70% με εσωτερικό δημοψήφισμα και 30% με ορισμό από τον ίδιο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιπρότεινε 90%-10% και τελικά η πλειοψηφία έκανε μια παραχώρηση, ρίχνοντας το ποσοστό στο 75%-25%.
  3. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πέρασαν η κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, θα αντικαθίστατο από μια «Εκτελεστική Επιτροπή», η οποία κατά κύριο λόγο θα είχε μέλη διορισμένα από τον πρόεδρο και θα αποτελούσα το ανώτερο συλλογικό όργανο. Ακόμα η Κεντρική Επιτροπή θα μειώσει τα μέλη της, αλλά όχι σε 151 όπως ήθελε ο πρόεδρος, αλλά σε 201.
  4. Τέλος, σε σχέση με το όριο των τριών θητειών, η Επιτροπή Καταστατικού αποφάσισε να εισηγηθεί τη διατήρηση του άρθρου για τις θητείες των βουλευτών ως έχει σήμερα στο καταστατικό, χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα για μια έξτρα θητεία εφόσον ο υποψήφιος αλλάξει περιφέρεια. Μόνο που μέχρι σήμερα το εν λόγω άρθρο παρέμενε ανενεργό. Το κρίσιμο που πρέπει να διευκρινιστεί πλέον είναι αν ο χρόνος για το συγκεκριμένο μέτρο θα αρχίσει να μετρά από το 2023 ή θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως θέτει εκτός ψηφοδελτίων κορυφαία ονόματα όπως οι: Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελλο, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη κ.α