Θέση για τη σειρά «Famagusta» πήρε και ο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και κάνει προπαγάνδα για την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας.

Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς», έγραψε χαρακτηριστικά στο X ο Ομέρ Τσελίκ.

Ερσίν Τατάρ: «Μαύρη προπαγάνδα για να δυσφημιστεί η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο»

Νωρίτερα σε πρωτοφανείς δηλώσεις για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο προέβη ο πρόεδρος του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ με αφορμή την προβολή της ελληνικής σειράς Famagusta από την ψηφιακή πλατφόρμα Netflix.

Μιλώντας σε ζωντανή εκπομπή του CNN Turk, o Τατάρ, τόνισε αρχικά ότι θεωρεί «εξαιρετική» την αντίδραση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» προς στους υπεύθυνους του Νetflix, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η τηλεοπτική σειρά «κάνει μαύρη προπαγάνδα για να δυσφημιστεί η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

Η εφημερίδα Millyet που αναδημοσιεύει τις δηλώσεις Τατάρ, στο σχετικό άρθρο της τονίζει ότι «αγνοώντας τις ευαισθησίες της Τουρκίας για το θέμα, η πλατφόρμα ψηφιακών εκπομπών Netflix προκάλεσε για άλλη μια φορά σκάνδαλο. Η σειρά, η οποία διαστρευλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρου του 1974, χρησιμοποιώντας ελληνικές αιτιάσεις, θα μεταδίδεται στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στην ανακοίνωση του Netflix ότι θα μεταδώσει μια ελληνική σειρά που διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και δυσφημεί τους Τούρκους στρατιώτες».

«Οι Τούρκοι της Κύπρου εσφάγησαν»

Ο Τατάρ, μιλώντας στην εκπομπή του CNN Turk, δήλωσε επίσης ότι «βλέπω πως υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με χαροποιεί. Δεν αρμόζει στο Netflix να εργαλειοποιείται για ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός, με μονόπλευρη άποψη.
Το Κυπριακό δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία. Όπως είπε ο Ετζεβίτ, “φέρνουμε ειρήνη στην Κύπρο με την παρέμβασή μας”. Αυτή η ειρήνη είναι και για τους Τούρκους και για τους Έλληνες, και όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή εδώ και 50 χρόνια.
Όλος ο κόσμος ξέρεις ότι οι Τούρκοι της Κύπρου εσφάγησαν.

Πριν από το 1974, Τουρκοκύπριοι υπέστησαν διάφορες σφαγές εδώ, θάφτηκαν ζωντανοί σε τάφους, παρόμοια γεγονότα με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα σήμερα, έγιναν στην Κύπρο και παρακολουθούσε όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι στρατιώτες του ΟΗΕ δεν αναμείχθηκαν στο θέμα και Τουρκοκύπριοι σφαγιάστηκαν. Πρέπει και εμείς να κάνουμε σειρές».

«Θα γυρίσουμε και εμείς σίριαλ»

Και ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας: «Από τη στιγμή που η μαύρη προπαγάνδα χρησιμοποιείται για να ικανοποιήσει πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε σε αυτή την περίπτωση θα πετύχει τον σκοπό της. Γι αυτό, οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν. Θα αναζητήσουμε και διαφορετικές μεθόδους ως μέρος αυτής της αντίδρασης. Πρέπει να κάνουμε και εμείς σειρές για να πούμε το δική μας ιστορία.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρη την ΕΕ εναντίον μας. Όπως οι Εβραίοι διαδίδουν την προπαγάνδα τους στη Γάζα, υπάρχει ένας Έλληνας, ένα Ελληνοκύπριος που κάνει το ίδιο. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.