Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας με την άφιξη στην Αθήνα των 300 μεταναστών από τα Χανιά και την εγκατάστασή τους στη Νομική Σχολή και οι αντιδράσεις, ήταν το προειδοποιητικό «καμπανάκι» για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που τώρα φέρεται αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού προβλήματος.
«Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των νόμων, στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δηλώνει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται να κάνει προσωπική παρέμβαση στο θέμα.
Ο Γ. Παπανδρέου θα αναζητήσει τον κατάλληλο χρόνο για να συζητηθεί το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σε κατ’ ιδίαν επαφές, είτε σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τού έχει γίνει σαφές πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες».
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι δράσεις της κυβέρνησης θα χωριστούν σε πέντε επίπεδα: στο εσωτερικό, στα σύνορα, στην Ευρώπη, στις σχέσεις της με τους γείτονες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Στο εσωτερικό η αστυνομία θα ξεκινήσει μία επιχείρηση εντοπισμού και προώθησης των παράνομων μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας. «Πρέπει να φύγουν από τους δρόμους, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες και γίνονται θύματα εγκληματικών οργανώσεων», λένε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κυκλώματα στοιβάζουν μετανάστες σε υπόγεια και τους βγάζουν την ημέρα για ζητιανιά στα φανάρια ή τους κάνουν διακινητές λαθραίων προϊόντων», προσθέτουν αξιωματικοί που παρακολουθούν την υπόθεση για χρόνια. Η επιχείρηση εντοπισμού δεν θα έχει σχέση με τις παλιές επιχειρήσεις «σκούπα», διαβεβαιώνουν, καθώς αυτές απέδειξαν ότι έχουν περιορισμένη χρησιμότητα.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών θα «τρέξει» τα αιτήματα όσων δικαιούνται νομιμοποίηση, ώστε παράλληλα με το ξεκαθάρισμα να ξεκινήσει και η διαδικασία αφομοίωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Σε δεύτερο επίπεδο, στα σύνορα, η απόφαση είναι να στεγανοποιηθούν. Ηδη το νέο Λιμενικό ετοιμάζεται να αναλάβει την αποστολή φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η Frontex έχει αναλάβει δράση στο Αιγαίο και τον Eβρο.
Δεδομένου ότι το ποτάμι που χωρίζει τη χώρα μας από την Τουρκία αποτελεί την κύρια είσοδο, εκεί θα «σηκωθεί» ο φράχτης και θα τοποθετηθούν πλοία στο δέλτα του ποταμού, όπου θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να διευκρινιστούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και το αν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.
Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει και πάλι το θέμα στις επαφές του με την τουρκική ηγεσία, η οποία θα πρέπει και αυτή να προσέξει τι γίνεται εντός της επικράτειάς της.
Σε ό,τι αφορά στις χώρες προέλευσης, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να χαρτογραφηθούν οι μετανάστες, ώστε η Ελλάδα να έρθει σε επαφή με τις πατρίδες τους και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή τους. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να γίνουν χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ σε μέσα, πόρους και ανθρώπους. «Αντί να μας κατηγορούν, να έρθουν και να μας βοηθήσουν», λέει αγανακτισμένος υπουργός που συμμετείχε στη διαχείριση της κρίσης στη Νομική. «Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει, αλλιώς το αβγό του φιδιού θα ζώσει και πάλι την ελληνική κοινωνία» προσθέτει ο συνομιλητής μας.