Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, να αντικατασταθεί ο Σωκράτης Φάμελλος από τον Νίκο Παππά αλλά και την άρνηση του νυν προέδρου της Κ.Ο. να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιώργος Καραμέρος, Συμεών Κεδίκογλου και Χάρης Μαμουλάκης πρότειναν διακοπή της συνεδρίασης της Κ.Ο. και συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τη σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό, φυσική παρουσία του προέδρου, προκείμενου να βρεθεί συναινετική λύση.

«Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα, θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε έτι περαιτέρω. Προτείνω διακοπή της συνεδρίασης της Κ.Ο. και συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τη σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό, φυσική παρουσία του προέδρου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση», φέρεται να είπε ο κ. Καραμέρος.

Την πρόταση αυτή στήριξαν οι: Όθων Ηλιόπουλος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός κ.α., ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από αυτούς, αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας, θα ψηφίσουν παρών.

Συνεργάτες του κ. Κασσελάκη εμφανίζονται αποφασισμένοι να γίνει απόψε η ψηφοφορία.

Αρνήθηκε να παραιτηθεί ο Φάμελλος: Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του ζήτησε την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά ο κ. Φάμελλος αρνήθηκε να παραιτηθεί, ζητώντας «να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον του».

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παραγάγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα.
Η πρόταση, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ.

Ένταση Φάμελλου-Αυλωνίτη: «Από την πρώτη εβδομάδα διαφωνούσα με τον Κασσελάκη» – «Γιατί δεν το είπες;»

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μέλη της καλούνται να αποφασίσουν για σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική της δομή.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για «καρατόμησή» του, φέρεται να υποστήριξε πως διαφωνούσε μαζί του «από την πρώτη εβδομάδα», που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε παρενέβη ο βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ρωτώντας τον: «Αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».

Στη συνέχεια φέρεται να υπήρξε και παρέμβαση του βουλευτή Αργολίδας, Γιώργου Γαβρήλου, που είπε τα εξής: «Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη, όμως πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Οι αλλαγές στην Κ.Ο. που ανακοίνωσε ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης προτείνει τον Νίκο Παππά για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.

Στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. προτείνει να παραμείνει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ διευθυντής παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης.

Για τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων προτείνει τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο προτείνει τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.

Ο κ. Κασσελάκης ευχαρίστησε τον μέχρι τώρα πρόεδρο, Σωκράτη Φάμελλο.

Ο Κασσελάκης τους ζήτησε να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς

Στην ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά. Συγκεκριμένα, ζήτησε από όλους -στοχεύοντας προς τους διαφωνούντες της ομάδας των 87-, να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν την εντολή των εκλογέων καθώς και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ζητά «ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανέναν νέο φορέα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

«Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και τριβές πριν αλλάξουν όλα στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο. Γιατί θα αλλάξουν όλα», διεμήνυσε στην ομιλία του στην ΚΟ ο κ. Κασσελάκης. «Είμαι όμως αποφασισμένος: το κόμμα θα απωλέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά των διαφωνούντων: «Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη».

«Είναι ξεκάθαρο: Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024 θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα – από τον ελληνικό λαό», ξεκαθάρισε.