O υπουργός Υγείας με μια μακροσκελής απάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντά στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ όπου μιλά για μία απίστευτη περιπέτεια, που δείχνει τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπου έζησε μία έγκυος γυναίκα. Από την Πρέβεζα όπου βρισκόταν έφθασε μέχρι τα Τρίκαλα για να γεννήσει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει μονάδα νεογνών στην Πρέβεζα και στα Ιωάννινα δεν υπήρχε διαθέσιμη και έτσι βρέθηκε στη Λάρισα. Γι’ αυτό, ξεκίνησε η διακομιδή της γυναίκας συνοδεία αγροτικής ιατρού που ευτυχώς είχε τελειώσει την ειδικότητα της γυναικολογίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μητέρας «Παρακάτω άρχισαν τα δράματα. Οι συσπάσεις είχαν γίνει εντονότερες το μωρό άρχισε να σπρώχνει. Τελικά καταλήξαμε να φθάσουμε μέχρι τα Τρίκαλα με τα χίλια ζόρια με ένα μωρό που είχε μισοβγεί στο ασθενοφόρο σχεδόν».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ανάρτησή του αναφέρει:

Για το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα που μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα προς τη Λάρισα και τελικά γέννησε στα Τρίκαλα, ζήτησα και έλαβα την παρακάτω ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη στις 13/08.

➖Συνοπτικά, η εγκυμονούσα σύμφωνα με την ιατρό, για ιατρικούς λόγους έπρεπε να γεννήσει σε Νοσοκομείο με Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
➖Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημέρωσε ότι η κοντινότερη στην Πρέβεζα τέτοια μονάδα νεογνών ήταν στην Λάρισα, εξ ου και αποφασίστηκε η μεταφορά της εκεί. Η μεταφορά της ασθενούς εξασφαλίστηκε με τις ιδανικότερες συνθήκες.

➖Στη διαδρομή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ συνοδευόταν από την ειδική ιατρό, η οποία έχει μεγάλη αντίστοιχη εμπειρία και εξεταζόταν διαρκώς για την εξέλιξή της, με όλα τα προβλεπόμενα μηχανήματα και της χορηγούσαν διαρκώς την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή. ➖Τελικά, οι πόνοι ξεκίνησαν και έπρεπε να γεννήσει αμέσως, οπότε ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο ήταν έτοιμο, την παρέλαβε αμέσως, χειρουργήθηκε και όλα πήγαν καλά.

Ευχαριστώ θερμά την ιατρό κα Μητσοπούλου, η οποία εξετέλεσε άριστα τα καθήκοντα της.

«Διακομιδή εγκύου 13.08.2024

➖Στις 13.08.2024 χρειάστηκε να διακομισθεί η έγκυος ασθενής στο Νοσοκομείο Λάρισας.
Η ασθενής διακομίσθηκε συνοδεία της ιατρού κας Αγγελικής Μητσοπούλου (ειδικευμένη Μαιευτήρας-Γυναικολόγος).

➖Στις 07:15 π.μ. γίνεται αναχώρηση από το νοσοκομείο Πρέβεζας για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. ➖Οι πρόωρες συσπάσεις της ασθενούς είχαν υφεθεί, γεγονός που καταγράφεται και στο συνεχές καρδιοτοκογράφημα που διενεργήθηκε μέχρι και την έξοδό της .
➖Η ασθενής λαμβάνει ……. με βάση το σχήμα καθόλη τη διάρκεια της μεταφοράς της.
➖08:10 π.μ. γίνεται έλεγχος καρδιακής λειτουργίας με φορητό Doppler καρδιακών παλμών φυσιολογικός 145-150 bpM.
➖Κατά τη διάρκεια της διακομιδής (ώρα 08:25 π.μ.) η ασθενής αναφέρει ότι αισθάνεται ξανά τις πρόωρες συσπάσεις στην ίδια περίπου ένταση, όπως κατά την εισαγωγή της στο Μαιευτήριο Πρέβεζας.
➖Τηλεφωνική επικοινωνία με κ.Νταβέλα (Γυναικολόγος) – Η τοκολυτική θεραπεία συνεχίζεται στη μέγιστη δυνατή δόση, με βάση το σχήμα.
➖Η ασθενής δεν αναφέρει πίεση στην περιοχή της πυέλου – μακροσκοπικός έλεγχος για απώλεια υγρών, ή αίματος κολπικά αρνητικός.
Οι πρόωρες αυτές συσπάσεις παρατηρούνται κάθε 7 περίπου λεπτά .
➖Στις 08:50 π.μ. γίνεται έλεγχος καρδιακής λειτουργίας με φορητό Doppler καρδιακών παλμών φυσιολογικός 150-155 bpM .
➖Στις 09.20 π.μ. η ασθενής αναφέρει επιδείνωση της έντασης των πρόωρων συσπάσεων συχνότητας κάθε 4 λεπτών και διάρκειας 4 δευτερολέπτων .
Τη χρονική στιγμή αυτή το ασθενοφόρο βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Μετσόβου.
➖Η κα Μητσοπούλου δίνει εντολή στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ για μια μικρή στάση 2 λεπτών, προκειμένου να εξετασθεί κολπικά.
➖Η εν κινήσει εξέταση της ασθενούς θα αποτελούσε και για την ίδια πιο αγχωτική διαδικασία.
Καρδιακή λειτουργία φυσιολογική κατά την ηρεμία, καθώς και κατά τη σύσπαση της μήτρας.
➖Στις 09:23 π.μ. τηλεφωνική επικοινωνία με Μαιευτήριο ΓΝ Πρέβεζας και πληροφόρηση για την πορεία του περιστατικού. (Μέχρι και την άφιξη στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπηρξε συνεχής επικοινωνία με τις Ιατρούς κα Νταβέλα και κα Βλαχιώτη) . ➖Η ασθενής αναφέρει βαθμιαία επιδείνωση των συσπάσεων, οι οποίες πλέον είναι πολύ επώδυνες.
➖Στην περιοχή κοντά στην Καλαμπάκα γίνεται ρήξη υμένων – εκροή αμνιακού υγρού.
➖Μετά από συνεννόηση με το Μαιευτήριο Πρέβεζας αποφασίζεται να εξασφαλιστεί η περίθαλψη και περάτωση του τοκετού στο πλησιέστερο Νοσοκομείο. Έτσι πηγαίνει στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
➖Οι Ιατροί του Μαιευτηρίου Πρέβεζας επικοινώνησαν με την ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων, το οποίο περιμένει το περιστατικό.
➖Είκοσι λεπτά πριν την άφιξη στο Νοσοκομείο Τρικάλων γίνεται πλήρης διαστολή. Η ασθενής νιώθει την ανάγκη εξώθησης – της δόθηκε η οδηγία από την Ιατρό κο Μητσοπούλου να εισπνέει και να εκπνέει κατά τη διάρκεια της σύσπασης.
➖Προετοιμασία όλων των απαιτούμενων υλικών σε ετοιμότητα για πιθανό τοκετό.

Για το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα που μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα προς τη Λάρισα και τελικά γέννησε στα Τρίκαλα,…

Posted by Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis on Tuesday, August 20, 2024