Η κινητικότητα συνεχίζεται στο Κυπριακό με την Λευκωσία και την Αθήνα να δηλώνουν έτοιμες να συμβάλλουν στο να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η χθεσινή πρόταση που έφτασε από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία για τριμερή συνάντηση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και της θέλησης να λήξει η κατάσταση που κρατάει το νησί διαιρεμένο και με στρατεύματα κατοχής στο βόρειο μέρος του εδώ και 50 συναπτά έτη.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που φάνηκε η επιθυμία να «ξεπαγώσουν» οι συνομιλίες υποστήριξε σθεναρά τις κινήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας πάντα κοινό βηματισμό με την κυπριακή κυβέρνηση.

Χθες, Αθήνα και Λευκωσία ενημερώθηκαν ότι υποβλήθηκε πρόταση από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για τριμερή συνάντηση με τον ίδιο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 13 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά θετικά και μάλιστα το ανακοίνωσε ο ίδιος σε αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμόχωστου στη Δερύνεια.

«Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα, ναι, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα ΗΕ για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί – να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι τουρκοκύπριοι δεν είχαν απαντήσει όμως όπως τόνιζαν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες στο newsbeast.gr, σημαντικό κομμάτι του παζλ αποτελεί και η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο η οποία δεν έχει μεν δοθεί στην δημοσιότητα, όμως εικάζουν ότι κάτι θα «είδε» σε αυτήν ο Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος την έχει στα χέρια του.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν απευθυνόμενοι στους γείτονές μας οι οποίοι επιμένουν να αποκαλούν την εισβολή του Αττίλα «ειρηνευτική επιχείρηση» ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Λένε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Η τελευταία φορά που οι δυο πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ήταν  τον Ιούλιο του 2017 στο Crans Montana όταν οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν χωρίς επίτευξη τελικής συμφωνίας.