Με προσεκτικό τρόπο η τουρκική αεροπορία έκανε τις προηγούμενες ημέρες την επανεμφάνισή της στους ουρανούς του Αιγαίου. Αυτή τη φορά, όμως, όχι με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά με τα drones τύπου Bayraktar TB2, τα οποία πραγματοποίησαν κατασκοπευτικές πτήσεις.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» η Τουρκία έστειλε και ένα καθαρά κατασκοπευτικό αεροσκάφος, ένα επανδρωμένο ελικοφόρο ATR, ενώ τα drones επιχείρησαν για συνολικά τέσσερις μέρες. Αλλά, χωρίς να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ή να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι συγκεκριμένες πτήσεις θεωρήθηκαν από την ελληνική πλευρά αντίποινα για τις δηλώσεις των υπουργών Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που άσκησαν κριτική στη γειτονική χώρα και στον Τούρκο πρόεδρο προσωπικά.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο FIR Αθηνών και το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, το Aksungur, το οποίο συνόδευσε πλοία του τουρκικού στόλου που επέστρεφαν στη βάση τους από την Κύπρο, όπου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εισβολή.

Ένα τέτοιο αεροσκάφος πέρασε ανοιχτά της Κάσου, στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή του νησιού και αναγνωρίστηκε άμεσα από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη.

Επισημαίνεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι πλέον εξοπλισμένες με anti-drones συστήματα, τα οποία απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στις επιχειρήσεις του ελληνικού στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων του Χούτι.