Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ευχήθηκε καλές διακοπές στους υπουργούς του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι τα μολύβια κατέβηκαν ακόμα και το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, αρκετοί από τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων θα καθίσουν λίγο τις ημέρες γύρω από τον δεκαπενταύγουστο καθώς τα ζητήματα με κυρίαρχο την ακρίβεια είναι εδώ και πρέπει να καταπολεμηθούν.

Άλλωστε το καλοκαίρι πάντα κρύβει κινδύνους και κρίσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια και ο μήνας Αύγουστος είναι ακόμα στην αρχή του.

Το ένα ζητούμενο είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και για τον λόγο αυτό βλέπουμε σε καθημερινή βάση υπουργούς και υφυπουργούς να βρίσκονται σε οργανισμούς που ανήκουν στους τομείς ευθύνης τους.

Η εντολή είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτό να εξακολουθήσει να γίνεται γιατί αργότερα θα εισέλθουν στην τελική φάση της προετοιμασίας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήδη ένας πρώτος οδικός χάρτης βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ οι συσκέψεις θα ενταθούν από τις 20 Αυγούστου και μετά για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός χωρίς παράλληλα να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Τα προβλήματα

Η πιο δύσκολη εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτή του πληθωρισμού. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έδειξε να αποκλιμακώνεται (1,4%) ήρθε η κρίση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και οι νέες αυξήσεις οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 3% από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει και έχει νομοθετήσει μάλιστα γ’ αυτό ότι θα παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του 2024 για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα πάρουν αύξηση στη σύνταξη (με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ).

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το 2025.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η νέα αύξηση στις συντάξεις έχουν ήδη προαναγγελθεί αλλά το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πληροφορίες ειδικά για τις αυξήσεις στις συντάξεις τις ήθελαν έως 3%.

Όσο για τη ΔΕΘ αναμένεται να κυριαρχήσει το δημογραφικό με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης μέσα από το οποίο θα στηριχθούν νέα ζευγάρια αλλά και οι τρίτεκνες οικογένειες που θα αλλάξουν στάτους.

Παράλληλα με τα παραπάνω όμως υπάρχει ένα σχέδιο δράσης σε 5 άξονες για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.

Μεταξύ των δράσεων αυτών θα είναι η αναδιοργάνωση οργανισμών, η επέκταση της ψηφιοποίησης και σε άλλους τομείς στο δημόσιο, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, η παρακολούθηση και η εφαρμογή των έργων για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων.