Με το βλέμμα στην Εθνική

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα ξεκινήσω με αθλητική ματιά, καθώς έμαθα ότι χθες πολλοί υπουργοί και στελέχη των κομμάτων έβλεπαν τη μάχη που έδινε η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ κόντρα στην Αυστραλία για την πρόκριση τους «8» του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Τηλεφώνησα σε διάφορα πρόσωπα χθες ώστε να μαζέψω πληροφορίες και έπεφτα πάνω στη μονότονη ερώτηση: «Μα καλά, δεν βλέπεις μπάσκετ; Τα λέμε μετά». Αυτό το άκουσα πολλές φορές μέχρι και από το πρωθυπουργικό επιτελείο και μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω: Βλέπει ο πρωθυπουργός το μπάσκετ; Ε, ναι μου είπε πρόσωπο που έχει εικόνα τι γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου με την επισήμανση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φίλος του μπάσκετ.

Υποδοχή των Ολυμπιονικών

Η επιστροφή των Ολυμπιονικών μας τις επόμενες ημέρες από το Παρίσι, θα τους φέρει τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο για να τους συναντήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Οι διακοπές των αρχηγών

Η προσεχής εβδομάδα θα είναι η τελευταία των πολιτικών αρχηγών στο κλεινόν άστυ, αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πήγε και στη Μύκονο. Ο πρωθυπουργός φεύγει το άλλο Σαββατοκύριακο και θα πάει Τήνο όπως έμαθα, εκτός απρόοπτου, θα κατέβει Κρήτη στα Χανιά και δεν αποκλείεται να περάσει και από τα Ζαγοροχώρια για ένα διήμερο. Ο Στ. Κασσελάκης έχει να πάει στις Σπέτσες όπου και το εξοχικό της οικογένειάς του, αλλά και θα κατέβει και στην Κρήτη, καθώς έχει και το γάμο του εν Ελλάδι με τον Τάιλερ ΜακΜπέθ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα τρέχει για τις εκλογές, αλλά θα έχει λίγες μέρες ξεκούρασης στην Κρήτη.

Μουρμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Και αφού σας είπα για τη Μύκονο, να σας ενημερώσω πως δεν λένε να ησυχάσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διότι υπάρχει μουρμούρα ή αν θέλετε γκρίνια για το γεγονός πως ο πρόεδρος του κόμματος είναι διακοπές εκτός Αθηνών – προ ημερών εθεάθη με τον σύζυγό του Τάιλερ στη Μύκονο – και απλά φαίνεται πως είναι εδώ με τη χρήση καθημερινών αναρτήσεων για διάφορα θέματα επικαιρότητας.

Τι τρέχει με τον Φάμελλο;

Μένω στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μου λένε πρόσωπα με γνώση του παρασκηνίου πως υπάρχει θέμα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο. Ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να μην θέλει την παραμονή του στο τιμόνι της ΚΟ και μου είπαν πως η αλλαγή θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου πιθανότατα. Ποιος παίζει; Πολλές πιθανότητες έχει ο Νίκος Παππάς και ακολουθεί η Ρένα Δούρου.

«Όσο το έχεις δει εσύ άλλο τόσο το έχω δει και εγώ»

Γκρίνια ακούω, πάντως, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αποφάσισα να βρεθώ με κορυφαίο στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και φίλο, για να δω αν όλα αυτά που μου έχουν πει ισχύουν. Τελικά γκρίνια άκουσα και από αυτόν και δικαιολογημένα. Μου είπε, λοιπόν, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μία σηκώνει το τηλέφωνο και μία όχι με συνέπεια να έχουν φτάσει στο όρια τους τα στελέχη. Όταν τον ρώτησα αν η «διαπλοκή» στηρίζει Στέφανο Κασσελάκη, μου είπε «όσο το έχεις δει εσύ άλλο τόσο το έχω δει και εγώ». Και πιστέψτε με, ο συγκεκριμένος θα ήταν ο πρώτος που θα το είχε δει.

Αγανάκτηση ΕΣΗΕΑ για Κασσελάκη

Και να πάμε στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία γίνεται ο κακός χαμός και χθες είχαμε και νέες αποχωρήσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την απαξιωτική στάση που έχει επιδείξει όλο το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέναντι στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κόμματος αλλά και απέναντι στην ΕΣΗΕΑ καθώς έχει λάβει επισήμως προσκλήσεις σε συνάντηση χωρίς έως τώρα να ανταποκριθεί. Μάλιστα η ΕΣΗΕΑ σε επίσημη ανακοίνωση της σημειώνει ότι την ίδια ώρα που ο ίδιος, όπως έχει άλλωστε δικαίωμα, βρίσκεται σε διακοπές, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Η Αυγή» δεν έχουν λάβει το επίδομα αδείας και όλοι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην ιστοσελίδα avgi.gr και στον Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο δεν έχουν λάβει τη μισθοδοσία για τον μήνα Ιούλιο. Τι μαθαίνω; Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ετοιμάζεται να τον καλέσει σε συνεδρίαση που θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Σημίτης υπέρ Άννας

Σας το είχα αναφέρει πρόσφατα πως ο Κώστας Σημίτης είναι υποστηρικτής της υποψηφιότητας Άννας Διαμαντοπούλου. Μου είπε πρόσωπο που γνωρίζει, ότι μίλησαν στο τηλέφωνο ενώ θα γίνει και συνάντηση και όλα δείχνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της με δήλωσή του. Άννα Διαμαντοπούλου στηρίζουν φίλοι και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου. Με την διαφορά πως χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν Παύλο Γερουλάνο. Επίσης, μου είπαν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αν και πιέζεται αρκετά αντέχει και είναι σε πλήρη εξέλιξη η οργάνωσή του που πραγματικά δείχνει πολύ καλή δουλειά στη βάση.

Ομάδα Τσίπρα στηρίζει Γερουλάνο

Αν και είναι ακόμα νωρίς για το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις εκλογές, οι συμμαχίες έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται. Βέβαια αυτά αλλάζουν εύκολα στην πορεία, γιατί ΠΑΣΟΚ είναι αυτό – μία σχολή πολιτικής από μόνο του. Έφτασαν στα αυτιά μου, ότι ομάδα που ανήκει στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στηρίζει για την αρχηγία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος τον Παύλο Γερουλάνο. Και οι ψίθυροι έφτασαν από δύο «πηγές».

Μύθοι και αλήθειες

Και αφού αναφέρθηκα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να σημειωθεί πως χθες ηττήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο Κοινοβούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο θέμα των υποκλοπών. Δεν πέρασε η πρόταση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς να κληθεί για εξηγήσεις η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αειδιλίνη. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη έμαθα διάφορα για το περίφημο τηλεφώνημα του Στ. Κασσελάκη στο Ν. Ανδρουλάκη την περασμένη εβδομάδα που δεν έγινε ποτέ, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τι έγινε τελικά; Συνάντηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη, του Μ. Καπνισάκη με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκο και τον βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Μάντζο.

Ο κύκλος των… χαμένων υποψηφίων

Η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για νέος Ελληνας Επίτροπος στην ΕΕ δεν έπεσε ως κεραυνός σε ορισμένους κύκλους των Αθηνών. Το θέμα είναι τι χαρτοφυλάκιο θα πάρει: παίζει αυτό της Εσωτερικής Αγοράς που περιλαμβάνει (και) την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, αλλά και αυτό της Γειτονίας και Διεύρυνσης, το οποίο μας ενδιαφέρει λόγω των Βαλκανίων. Πέρα από αυτό, έφτασαν στα αυτά μου κάποια ονόματα που λέγεται πως ήταν στη λίστα στα υπό συζήτηση ονόματα πριν καταλήξει ο πρωθυπουργός στον Τζιτζικώστα: Χρήστος Ταραντίλης ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου που ακούγεται πως θα επανέλθει σύντομα σε κομβικό πόστο στον ευρύτερο κυβερνοχώρο, η πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα, ο Θανάσης Μπακόλας που έχει κομβική θέση στο ΕΛΚ ως γραμματέας του.

107 δισ. χρωστούν οι Έλληνες στο Δημόσιο

Σταθερά αυξανόμενο έστω και οριακά κινείται το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των Ελλήνων προς το Δημόσιο, φτάνοντας τον Μάιο τα 107,18 δισεκατομμύρια ευρώ από 107,05 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 5% φέτος τον Μάιο σε σύγκριση με το 2023, επομένως λιγότεροι οφειλέτες χρωστούν περισσότερα χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος «φρέσκου» χρέους που γράφτηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ τον Μάιο προήλθε από ΦΠΑ, όπου το επιπλέον ποσό που προστέθηκε στο χρέος προς το Δημόσιο μόνο τον συγκεκριμένο μήνα ήταν 198,82 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, το Δημόσιο χρεώθηκε επιπλέον τον πέμπτο μήνα του 2024 με 485,82 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΔΕΗ στην κινητή;

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την τεχνολογία και τα δίκτυα δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ FiberGrid έχει βάλει στόχο να φτάσει την οπτική ίνα σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσα στο 2025. Ωστόσο αυτό που ακούω από την αγορά, είναι ότι ο όμιλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει βήμα και στην κινητή τηλεφωνία. Το τοπίο των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα ρευστό και ανταγωνιστικό, ιδίως τα τελευταία χρόνια με τις αλλαγές στη Nova. Αλλά και με δεδομένη τη διάθεση της ΔΕΗ να δημιουργήσει νέα προϊόντα που θα φέρει στην αγορά, έχοντας πλέον και ένα ικανό δίκτυο καταστημάτων λιανικής μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, ούτως ώστε να μπορέσει να τα διαθέσει.

ΒΟΑΚ: Πράσινο φως για το Χανιά – Ηράκλειο

Το υπουργείο Υποδομών έδωσε χθες το πράσινο φως για στο τεύχος μεταβολών που σχετίζεται με τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Οι διαδικασίες προχωρούν αν και με κάποιες καθυστερήσεις, καθώς την ίδια στιγμή δόθηκε παράταση για την υποβολή προσφορών από πλευράς του ανεξάρτητου μηχανικού για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου, με την καταληκτική ημερομηνία για να συμβεί αυτό να ορίζεται η 6ηΣεπτεμβρίου. Σας θυμίζω ότι προσωρινή ανάδοχος του έργου μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία έχει ανακηρυχθεί η ΓΕΚ Τέρνα.

Παράταση 61 ημερών για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ο δήμος Αθηναίων έδωσε παράταση έως και τις 16 Σεπτεμβρίου στην κοινοπραξία Τέρνα, Άκτωρ, Μέτκα για τη σύμβαση συμπληρωματικών εργασιών που απαιτούνται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υφίσταται καμία υπαιτιότητα των κατασκευαστών. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει καταθέσει και αίτημα στον δήμο για την παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, για το οποίο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υποδομών έχει απαντήσει ότι το αίτημα παράτασης είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή και ότι συνδέεται άρρηκτα με την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία που να δικαιολογούν τη συνολική παράταση στην συνολική προθεσμία του έργου.

Αλλαγές στην αγοράς των αυτοκινήτων

Κι ενώ η Peugeot φαινόταν να διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς από πλευράς νέων αυτοκινήτων της που ταξινομούνται στη χώρα μας, το δεδομένο αυτό ανατράπηκε. Γιατί τη θέση της ήρθε να καταλάβει η Suzuki, η οποία κατάφερε στο εξάμηνο να βρίσκεται εκείνη στην δεύτερη θέση με 6.479 αυτοκίνητα και την Peugeot να υποχωρεί στην τρίτη θέση με 6.284 αυτοκίνητα. Η θέση των γιαπωνέζων κατασκευαστών στην ελληνική αγορά δεν είναι αμελητέα, καθότι σας θυμίζω ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται σταθερά η Toyota τα τελευταία χρόνια και πλέον η Suzuki έρχεται μία θέση μετά, αν και με μεγάλη διαφορά από την πρώτη, η οποία στο εξάμηνο είχε συνολικά 13.059 ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου από τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας έχει τζίρο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Όπως με πληροφορούν ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Παναγιώτης Πουρσανίδης, αποσύρθηκε από τη διοίκηση της αλυσίδας για λόγους υγείας. Είναι γεγονός ότι ο Π. Πουρσανίδης τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείται αρκετά από τα συγκεκριμένα προβλήματα, που συχνά τον υποχρέωναν να λείπει από τα επιχειρηματικά του καθήκοντα. Τη θέση του ανέλαβε πλέον ο Σωκράτης Μαραγκός, ο οποίος διατηρούσε τα καθήκοντα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου μέχρι πρότινος. Εύχομαι καλή δύναμη και περαστικά.

Η στήλη #BEAST πάει διακοπές

Η στήλη από σήμερα είναι με το… κουβαδάκι της σε παραλία του Αιγαίου για τα παραδοσιακά μπάνια του λαού. Το ρεπορτάζ δεν σταματάει καθώς τα γεγονότα που περιμένουμε είναι σημαντικά. Εκλογές ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, συνέδριο στο ΣΥΡΙΖΑ με φωνές ακόμα και για αλλαγή προέδρου και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, καθώς έχει αποφασίσει να μην υπάρξει δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, λοιπόν, και αν υπάρξει λόγος, θα τα πούμε εκτάκτως και κάποια εμβόλιμη στήλη #BEAST. Να περάσετε όμορφα και να ξεκουραστείτε.