Με φόντο τις υποχρεώσεις και τα ταξίδια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό το κυβερνητικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα ορόσημο το οποίο και θα κρίνει τη συνέχεια αλλά και θα αλλάξει την συνολική εικόνα μετά το ανησυχητικό καμπανάκι που χτύπησε μετά τις ευρωεκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνουν ένα σχέδιο παρεμβάσεων σε πολλά επίπεδα μέρος του οποίου και θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το πολιτικό αλλά και το κυβερνητικό αφήγημα για το επόμενο διάστημα το οποίο θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και θα δίνει το στίγμα της κυβερνησιμότητας.
Ο χρόνος πιέζει και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά. Και χωρίς να νιώθουν ακόμα την καυτή ανάσα των πολιτικών τους αντιπάλων οι οποίοι έχουν βυθιστεί σε μια δίνη εσωστρέφειας και ανασύνταξης αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της αρμόδιας υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη για το Δημογραφικό
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast εκτός από μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βαίνουν προς υλοποίηση, όπως η ρύθμιση για την στέγη με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» το οποίο πρόκειται να επεκταθεί και στις ηλικιακές ομάδες από 40 έως 50 ετών, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της αρμόδιας υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη για το Δημογραφικό.
Πρόκειται για ένα σχέδιο με ειδικό βάρος καθώς θα περιέχει παρεμβάσεις και διευκολύνσεις που θα λύσουν τα χέρια πολλών νέων ζευγαριών που διστάζουν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Μεταξύ αυτών που εξετάζονται χωρίς να έχουν ακόμα «κλειδώσει» είναι:
- Η κάλυψη εξετάσεων για τις μέλλουσες μητέρες
- Η κάλυψη των παιδιατρικών εξετάσεων για παιδιά έως 3 ετών
- Η αύξηση του επιδόματος παιδιού
Μεγάλος πονοκέφαλος είναι το πως τελικά θα ισχύσει η ρύθμιση για τους τρίτεκνους και αν θα εξισωθούν με τους πολύτεκνους.
Σχέδιο παραμένει ακόμα και ο εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ έτσι ώστε να προχωρήσουν οι «βαλτωμένες» προσλήψεις στο Δημόσιο και να καλυφθούν κενά που έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσλειτουργία αλλά και εκνευρισμό και απογοήτευση στους επιτυχόντες.
Και στο πεδίο της οικονομίας στα συναρμόδια υπουργεία γίνονται ασκήσεις έτσι ώστε να πετύχουν μια λύση που θα ανακουφίσει αισθητά τα νοικοκυριά από την ακρίβεια αλλά και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που εξετάζονται χωρίς να υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι οι αυξήσεις σε συντάξεις σε ομάδες που έχουν αδικηθεί πολύ στο παρελθόν (δημόσιο, σώματα ασφαλείας) και θα φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες το 5%.
Όμως και στη φορολογία εξετάζονται μέτρα όπως η επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων με κίνητρα και ελαφρύνσεις αλλά και σημειακές παρεμβάσεις ειδικά όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο φορολόγησής τους.
Πάντως, μια δύσκολη εξίσωση θεωρείται και ο εξορθολογισμός των επιδομάτων τα οποία μπορεί να χρησιμοποίησε ως εργαλείο ανακούφισης πολλές φορές στις κρίσεις που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η γαλάζια παράταξη ποτέ δεν ήταν θιασώτης της επιδοματικής πολιτικής.
Παράλληλα με όλα αυτά και ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές στα έργα υποδομών που γίνονται στη χώρα λέγοντας ότι στόχος είναι να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να του παρουσιάσουν έναν απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στη Θεσσαλία αλλά και τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και έναρξης κάθε μεγάλου έργου που συντελείται στη χώρα.