Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Γερμανία υπέβαλαν οι εφέτες-ειδικοί ανακριτές κ.κ. Μαρία Νικολακέα, Γιάννης Φιοράκης και Νίκος Πιπιλίγκας που ερευνούν τις ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν διαβιβάσει στα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο ζητώντας πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη ροή μαύρου χρήματος καθώς και αν αυτό συνδέεται με συγκεκριμένα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του συστήματος Πάτριοτ.

Οι απαντήσεις των γερμανών θα συνεκτιμηθούν από τους Έλληνες ανακριτές μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας ,προκειμένου να αποφασίσουν αν και για ποιά πρόσωπα στοιχειοθετούνται για το κομμάτι της προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων αξιόποινες πράξεις όπως δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σε περίπτωση που δεν προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένους δράστες, τότε , όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το κομμάτι αυτό της δικογραφίας θα τεθεί στο αρχείο.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο μέρη της δικογραφίας που αφορούν τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ και την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I στόχος των δικαστών είναι να έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων και να έχουν αποφασίσει αν θα διατάξουν ή όχι πραγματογνωμοσύνες για την ενδεχόμενη ζημία του δημοσίου από τις επίμαχες συμβάσεις.

Αμέσως μετά θα προχωρήσουν στο πιο ουσιαστικό βήμα της ανακριτικής διαδικασία που είναι η σύνταξη κατηγορητηρίων και η κλήση προς απολογία των κατηγορουμένων πρώην μελών του Δ.Σ. της Simens στην Ελλάδα και του ΟΤΕ.