Πέρυσι τέτοια εποχή, η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ήταν αυτή που – όπως παραδέχονται και συνεργάτες του – τον βοήθησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης για την Ελλάδα και να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Σ’ αυτό που προσδοκά εφέτος ο πρωθυπουργός από την ετήσια συνάντηση στο ελβετικό θέρετρο είναι τα «καλά νέα» για την Ελλάδα. Και δεν αποκλείεται, αυτά τα «καλά νέα» να τον βοηθήσουν να πάρει και πάλι σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα το αν θα προχωρήσει ή όχι σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, με την αφορμή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ή της λήψης νέων μέτρων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Νταβός – που ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας – θα είναι οι λύσεις που αναζητεί η Ευρωζώνη στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει και γι’ αυτό ο κ. Παπανδρέου θα επαναλάβει τις προτάσεις του για το ευρωομόλογο και το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, κάνοντας μια μικρή «εκστρατεία» υπέρ αυτών, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Τον κ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Λουκάς Παπαδήμος, γεγονός που δίνει τροφή για σενάρια που αφορούν την τύχη του ελληνικού χρέους και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.