Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης που είχε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του think tank ονόματι Council of Foreign Affairs με συντονιστή τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με την Τουρκία, όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019, αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν σημαντικά βελτιωθεί και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, ενώ ταυτόχρονα κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, όμως το ότι είχαμε 16 μήνες ηρεμίας στο Αιγαίο, ότι έχουμε κάνει συμφωνία με την Τουρκία που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδέψουν στα νησιά του Αιγαίου, ενθαρρύνουν τους τούρκους πολίτες να έρθουν στην Ελλάδα, όλα αυτά είναι θετικά βήματα. Φυσικά μιλούν για μία συμφιλίωση και χαλάρωση, όμως υπάρχουν προκλήσεις στο ΝΑΤΟ που κινεί την πυξίδα σε θετική κατεύθυνση».
«Αδιαπραγμάτευτη η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία»
Η Βόρεια Μακεδονία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα, γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σεβάστηκα τη διεθνή συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα – θεμελιώδες ζήτημα η ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που πρέπει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό και εξωτερικό, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα. Όταν ακούω τη νέα κυβέρνηση να αναφέρεται εντός των τειχών ως δημοκρατία της Μακεδονίας, τότε έχω σημαντικές ανησυχίες, είναι ένα ζήτημα που θέλω να εγείρω, δεν είναι εποικοδομητικό, δεν βοηθά το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Βόρειας Μακεδονίας, είναι μια αχρείαστη περιπλοκή σε μια εποχή όπου όλοι θα έπρεπε να αναζητούν πεδία συγκλίσεων.
«Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι απειλές εναντίον της Κύπρου»
«Σε λίγο θα είναι 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού είναι επί τη βάση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που εν μέρει βρίσκεται υπό κατοχή», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απειλές εναντίον της Κύπρου, λέγοντας: «Ανησυχούμε για αυτούς τους παίκτες, το θέμα θα τεθεί στις συζητήσεις μας».