Την ανάγκη να καθορίσει το ΠΑΣΟΚ την ταυτότητά του, την πολιτική του ατζέντα και να ξαναβρεί τη στελεχιακή του αυτοπεποίθηση, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία, και μετά να προχωρήσει με σταθερά βήματα, τόνισε – μιλώντας στο Open – ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
«Πριν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο πρέπει τουλάχιστον όσον αφορά τη δικιά μας παράταξη, ένα κόμμα το οποίο πέρασε πολλά, να έχει κάνει μια πολιτική διαδικασία, ένα συνέδριο στο οποίο θα έπρεπε να έχει καθορίσει σε ποιους απευθύνεται και με ποιους είναι και μετά να έχουμε μια οργανωτική διαδικασία η οποία θα εκλέξει μια ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, ακόμη, πως «το ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της δημιουργίας του εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης προς τη Νέα Δημοκρατία».
«Πριν φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε σενάρια τα οποία πολλές φορές αποδεικνύονται θερινής νυκτός, να δούμε ο καθένας το χώρο του με σοβαρότητα και να καταλάβουμε ότι οι πολίτες έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη από ένα κόμμα που να ασχολείται με την εξαήμερη εργασία, με τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, τη στέγαση, το δημογραφικό», απάντησε σχετικά με τα σενάρια συνεργασίας με άλλα πολιτικά κόμματα.
Εστίασε, παράλληλα, την κριτική του στη κυβέρνηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εγκαλώντας την ότι δεν γίνονται όσα πρέπει για τη διασφάλιση των εθνικών δικαίων της χώρας και ότι καλύπτει πίσω από επικοινωνιακές κινήσεις μια σειρά πολύ μεγάλων εθνικών ζητημάτων.
«Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν θέλει να αποδεχτεί ότι μια σειρά επιλογών της δεν της έχουν βγει. Πήρε η Τουρκία αυτό το οποίο ήθελε με το σύμφωνο φιλίας, διεκδίκησε τα F-16, βάζει διαρκώς στο τραπέζι το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, εξακολουθούν αξιωματούχοι της να κάνουν προβληματικές δηλώσεις. Στην Αλβανία, ο κ. Ράμα κάνει όσα βλέπουμε και πάλι εμείς τι κάνουμε; Παρατηρούμε τα πράγματα».
Τόνισε την ανάγκη μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής βασιζόμενης στις συνθήκες της εποχής, καθώς – όπως είπε – η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί στον ρόλο της ως ένα κράτος με ιστορία και μέλλον. «Δυστυχώς ό,τι έχει συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχει οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια σε ένα αδιέξοδο το οποίο γίνεται πολύ επικίνδυνο για όλους εμάς. Το βλέπουμε να εξελίσσεται και με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία και με το Κόσοβο», πρόσθεσε.
Έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα, στο πλαίσιο των εθνικών ζητημάτων, «τα θέματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες, τις ελληνικές επιχειρήσεις, πως μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα Βαλκάνια, όπως έκαναν πριν από 10 και 20 χρόνια. Πως μπορούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σύνορα με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία να μη νιώθουν ξένοι στην Ελλάδα και να αναγκάζονται να πάνε απέναντι γιατί φαντάζουν φορολογικοί παράδεισοι. Βλέπουμε ξεριζωμούς από τον Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία, τα νησιά μας». Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε, θα συνεχίσει να είναι παρόν, καταθέτοντας σοβαρές και ολοκληρωμένες προτάσεις.