Η καθημερινότητα, η διαφθορά, το έγκλημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ο οποίος προχώρησε και σε μία αποκάλυψη: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως υποστήριξε- έχει ψηφίσει θετικά τον προγενέστερο νόμο για την απαγόρευση μετάδοσης υλικού μέσα από τα δικαστήρια.
Ξεκινώντας από τη μάχη με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «η καθημερινότητα πάντοτε είναι στόχος» για την κυβέρνηση.
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι όλα αυτά γίνονται μετά τις ευρωεκλογές, ο υπουργός δεν συμμερίστηκε αυτό το συμπέρασμα, σημειώνοντας ότι θέματα όπως η προμήθεια λεωφορείων δεν γίνονται αυτόματα. Πάντως, συμπλήρωσε, «υπάρχει ένας ανασχεδιασμός, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα αυτά».
Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που άπτονται της προστασίας του πολίτη, αφού διευκρίνισε πως κάθε υπόθεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, σχολίασε ότι την ώρα που κάποιος ψηφίζει μία κυβέρνηση, η οποία «έχει βάλει ως ατζέντα της ένα επιεικές ποινικό δίκαιο», η συνέπεια είναι να αποφυλακίζονται «εγκληματίες που έχουν διαπράξει βαρύτατα εγκλήματα». Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι κάποιος που αποφυλακίζεται δεν μπορεί να συλληφθεί εκ νέου χωρίς να έχει διαπράξει νέο αδίκημα. Και επανέλαβε ότι χάρη στις «ευμενείς διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, βγήκε κόσμος, ο οποίος είχε επικίνδυνα χαρακτηριστικά».
Στο θέμα του κυκλώματος δημοτικών υπαλλήλων, παρατήρησε εν πρώτοις ότι «μέχρι πρότινος μία ανώνυμη καταγγελία κατά πάσα πιθανότητα θα πήγαινε στα συρτάρια και πάντως θα περιοριζόταν πολύ ο έλεγχός της». Αντιθέτως, συνέχισε, «το γεγονός ότι εδώ έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμία διάθεση να ανεχθεί τέτοιου είδους φαινόμενα» είχε ως αποτέλεσμα μία καταγγελία να οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός ολόκληρου κυκλώματος.
Αναφερόμενος στις πολιτικές κατά της διαφθοράς, τόνισε ακόμη ότι ένα τέτοιο εργαλείο είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, και αυτό γιατί παύει η προσωπική επαφή. Ασφαλώς, δεν γίνεται να μηδενίσουμε την προσωπική επαφή, όπως πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες του εσωτερικού ελέγχου» και αυτή η κυβέρνηση είναι που τις προχώρησε, όπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, ο οποίος εστίασε ειδικά στους ελέγχους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι ένα ζήτημα που έχει περάσει από τα χέρια του.
«Πιέζουμε πάρα πολύ, υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν θεωρώ ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρει. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη τόσο πολύ και με τον τρόπο που πρέπει, ειδικά στους ΟΤΑ. Θέλει πολύ περισσότερη προσπάθεια, ώστε να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, και όχι κατασταλτικό μετά από καταγγελίες», ήταν ένα ακόμη σημείο της παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας, με τη ταυτόχρονη επισήμανση ότι πολλοί δήμοι, προ δύο ετών, δεν είχαν καμία διαδικασία εσωτερικού ελέγχου.
«Είμαστε καλύτερα, αλλά αυτά πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται. Ναι μεν χτίστηκαν οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, ναι μεν εκπαιδεύονται οι εσωτερικοί ελεγκτές από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε σχέδια τα οποία να αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο που εμείς έχουμε νομοθετήσει. Αλλά αυτό είναι και δουλειά των δημάρχων», συμπέρανε.
Κλείνοντας με τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών και τη σύγκρουση που είχε τη Δευτέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο υπουργός ανέφερε εισαγωγικώς ότι «η διάταξη υπάρχει από το 1990 και η νεότερη μορφή της είναι από το 2002. Τώρα, το 2024, το μόνο που προστέθηκε είναι το θέμα του διαδικτύου». Είναι δε, μία διάταξη, που υπάρχει κυρίως για την προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως συμπλήρωσε.
Για την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγάζει την ανακοίνωση αυτή, έχει ψηφίσει τη διάταξη. Έχει ψηφίσει “ναι”!». «Για να καταλάβουμε και το επίπεδο της αντιπολίτευσης, μας καταδικάζει για κάτι που υπάρχει από το 2002 και, κυρίως, για κάτι το οποίο ψήφισε».