Το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, δεν έχει προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, δεν αποκλείεται να γίνει κάποια διμερής επαφή μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και θα συμμετέχει σε συζήτηση στο Council on Foreign Relations με πρέσβη τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στην εκδήλωση για την 75η επέτειο ίδρυσης του NATO.