Τη νέα τρόικα της ΕΕ αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τις επιλογές που στήριξε η Ελλάδα να δικαιώνονται. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει με δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, ο πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, επικυρώνεται για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικαθιστώντας τον Σαρλ Μισέλ και η εσθονή Κάγια Κάλλας –σφοδρή πολέμια του Πούτιν– τίθεται επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είναι μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κάγια Κάλλας και τον Αντόνιο Κόστα. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί», έγραψε αμέσως μετά σε ανάρτησή του στο X ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η βραδιά είχε και εντάσεις και παζάρια, αλλά τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο ένας από τους δυο διαπραγματευτές του ΕΛΚ μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι 27 ηγέτες έδωσαν αρχικά το πράσινο φως για τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Εσθονής Κάγια Κάλλας στη θέση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ακολούθησε η επικύρωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ακόμα μια θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη χαρά του δεν μπορούσε να κρύψει ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μίλησε για υπέροχα νέα για την Ευρώπη και τις προτεραιότητες των πολιτών της.

Πάντως, λίγη ώρα νωρίτερα όλοι νόμιζαν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς η οργισμένη με τους συναδέλφους της Τζόρτζια Μελόνι δήλωνε ότι θέλει να απόσχει από την ψηφοφορία για μια δεύτερη θητεία για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και να καταψηφίσει τις προτάσεις για τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλλας. Όπως και έκανε αλλά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, καθώς τα πρόσωπα εγκρίθηκαν με ειδική πλειοψηφία από τουλάχιστον 21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Αργά το απόγευμα και ενώ στο τραπέζι ήταν η στρατηγική άμυνας της ΕΕ ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε τον λόγο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. «Οτιδήποτε λιγότερο», τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα».

Γαλλία και Γερμανία ζητούσαν τροποποιήσεις προκαλώντας αντιδράσεις στους υπόλοιπους 25 ηγέτες. Τελικά κατέληξαν σε μια συμβιβαστική πρόταση μετά από πυροσβεστική παρέμβαση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν σθεναρά σε περισσότερο κοινό δανεισμό της ΕΕ, δηλαδή την έκδοση κοινού ομολόγου για την άμυνα.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, διαμαρτυρήθηκε ότι το κείμενο ήταν πολύ ήπιο και τελικά υπερίσχυσε η λύση που πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής του κοινού δανεισμού και κατέληξαν ότι οποιαδήποτε επιλογή προτείνει η Επιτροπή θα «συζητηθεί από το Συμβούλιο», πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνει στον πλήρη έλεγχο των κρατών-μελών.

Ασπίδα προστασίας στην Κύπρο

Αναφορά στα κράτη-μέλη που απειλούνται, περιέχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές εναντίον της Κύπρου από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε απειλή κατά των κρατών-μελών της ΕΕ που συμβάλλουν στην κλιμάκωση και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με τα κράτη μέλη της ΕΕ».