Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα. Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το βράδυ προμηνύεται μακρύ προκειμένου να υπάρξει λευκός καπνός, αφού η πλευρά της Ιταλίας δεν πρόκειται να είναι ένας εύκολος συνομιλητής, καθώς έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις διαπραγματεύσεις που δεν την περιελάμβαναν και επιθυμεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτό το Συμβούλιο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ευελπιστεί ότι οι επιλογές της Ούρσουλα Φον Ντε Λάϊεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε θα γίνουν αποδεκτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν «κλειδώσει» τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης.
Το πρωί της Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών οικογενειών όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.
Από την πλευρά της η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ και η Τζότζια Μελόνι θεωρεί ότι η επιλογή αυτών των προσώπων ήταν προαποφασισμένη.
Μάλιστα, υπάρχει και έντονο παρασκήνιο από ιταλικά Μέσα τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Μελόνι.
Αφού «κλειδώσουν» τα πρόσωπα στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, σειρά έχουν οι πολιτικές, καθώς σήμερα συζητούνται οι στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία για την ευρωπαϊκή άμυνα, για την οποία μίλησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ένωση πρέπει να λειτουργήσει την αμυντική της βιομηχανία, προκειμένου να μην εξαρτάται από τρίτους για την αμυντική της ενίσχυση και πως οτιδήποτε λιγότερο θα στείλει λάθος μήνυμα.