Στις 30 Ιουνίου του 2024 δηλάδη την Κυριακή που μας έρχεται έχουμε την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πάρουμε μία «δόση» σύγκρουσης, κυρίως, ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Δεν ξέρουμε αν θα βγούν μαχαίρια αλλά σίγουρα θα υπάρξουν εκατέρωθεν «μαχαιριές» όπως έγινε σήμερα με τις ανακοινώσεις για το χρόνο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την πρόταση του Χάρη Δούκα για εκλογές ηγεσίας στις 3 και 10 Νοεμβρίου, από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη».

«Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος» συμπλήρωναν από το ΠΑΣΟΚ.

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από το επιτελείο του Χάρη Δούκα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανταπαντώντας στις αιχμές περί βιασύνης και κακού συμβούλου.

«Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος» ανέφεραν από το επιτελείο του Χάρη Δούκα.

Οι υποψηφιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χάρης Δούκας θα πάρει το «όπλο» του και θα αναγγείλει την υποψηφιότητα του στην κεντρική επιτροπή, ενώ θα περιμένουμε να δούμε το τι θα κάνει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος προετοιμάζεται και αυτός για να είναι υποψήφιος.

Ο «αντίπαλος» του Ανδρουλάκη που ακούει στο όνομα Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες να εκτεθεί. Είναι μικρός ηλικιακά έχει χρόνο μπροστά του και το ερώτημα είναι το ποιον θα στηρίξει. Μέχρι στιγμής ακούγεται ότι γέρνει προς την πλευρά του Χάρη Δουκά αν και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί.

Όσον αφορά άλλες υποψηφιότητες δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, ενώ απομακρύνεται το σενάριο να κατέβει η Μιλένα Αποστολάκη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος έχει μιλήσει για μία σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και σύμφωνα με τις διαρροές το σκέφτεται να κατέβει.

Στον ορίζοντα δεν φαίνονται άλλες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής αν και θα περιμένουμε τις τοποθετήσεις την Κυριακή στο Κάραβελ.

Την ώρα, που είχαμε την «παρέμβαση» του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να κινηθούν σε διαδικασίες σύγκλισης, απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με την οποία συμφώνησαν πολλά στελέχη στη δημόσια παρέμβασή τους, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστα Ζαχαριάδης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιάννης Ραγκούσης. Στο ίδιο μήκος κύμματος είναι και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία μέχρι στιγμής λένε τις απόψεις τους κατ ιδίαν.

Οσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Ακόμα και οι πιο στενοί του συνεργάτες δεν ξέρουν την ημερομηνία που θα ορίσει τις εκλογές . Μιλήσαμε με στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην ερώτηση μας κατά πόσο βλέπουν εφικτό να γίνουν εκλογές μέσα στον Ιούλιο σε μια διαδικασία αιφνιδιασμού, και μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο

Από την άλλη αν πάει τις εσωκομματικές εκλογές μέσα στον φθινόπωρο θα υπάρξει ένα κλίμα γκρίνιας, φθοράς και εσωστρέφειας και πολύ πιθανόν να υπάρξουν διαγραφές βουλευτών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι ένα καυτό καλοκαίρι πολιτικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και εν γένει στην Κεντροαριστερά