Να προλάβει τυχόν φαινόμενα εσωστρέφειας μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και τυχόν δυσαρέσκειας από βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν αν και το ανέμεναν εδώ και μήνας, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως υπάρχει μια μερίδα «γαλάζιων» στελεχών που εκτιμά ότι η κεντροδεξιά πορεία που έχει λάβει το κυβερνών κόμμα δεν βοηθά τη Νέα Δημοκρατία και θα πρέπει να γυρίσει το συντομότερο δυνατό στην πιο δεξιά πολιτική, αφήνοντας κατά μέρος νομοσχέδια αντίστοιχα με αυτό που αφορούσε τον γάμο μεταξύ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους να τεκνοθετούν.

Ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου δεν ήταν καλό για τη Νέα Δημοκρατία και πώς θα γινόταν άλλωστε όταν θέτεις ως στόχο το 33% και λαμβάνεις 28,31% έχοντας απωλέσει παράλληλα περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα. Αντιλαμβάνεται επίσης πως είναι καλύτερο να γίνει μια συζήτηση τώρα για το εκλογικό αποτέλεσμα παρά να υφέρπει η όποια δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών όλο το καλοκαίρι. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε μια εισήγηση αλλά ακολούθως, και αυτό είναι το σημαντικότερο αυτής της συνεδρίασης, θα καθίσει να ακούσει τα παράπονα, της παραινέσεις και τις απόψεις των βουλευτών. Αυτό πάντως που δεν φαίνεται πως θα πράξει ο πρωθυπουργός, είναι να στρίβει το ιδεολογικό τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας δεξιά, όπως του εισηγούνται αρκετοί.

Θεωρεί πως το μέλλον της παράταξης βρίσκεται στην κεντροδεξιά και το μόνο που μπορεί να δούμε το προσεχές διάστημα, είναι ενδεχομένως κάποιες πιο δεξιές «πινελιές» στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό θα γίνει προκειμένου να επαναπατρισθούν ψηφοφόροι που επέλεξαν να στραφούν είτε προς την «Ελληνική Λύση» είτε προς τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου που κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης να δούμε εάν και κατά πόσο θα ασκηθεί κριτική από τους βουλευτές σε μια σειρά από πρόσωπα – συνεργάτες του πρωθυπουργού που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στρέφονται κατά συγκεκριμένων προσώπων, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει και αύριο ανοικτά.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως τον λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να λάβουν μεταξύ άλλων ο Μάριος Σαλμάς αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει παραδεχθεί πως υπάρχει μια αίσθηση δυσαρέσκειας εντός της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία «πρέπει να τα συζητήσουμε εντός των τειχών. Η δυσαρέσκεια κυμαίνεται από αντικειμενικούς λόγους μέχρι άκυρες φιλοδοξίες κάποιων συναδέρφων», ενώ πιστεύει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επανέλθει στις ρίζες της». Παράλληλα τον λόγο μεταξύ άλλων αναμένεται να πάρουν κατά τη συνεδρίαση ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος καθώς επίσης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.