Δυο στόχους έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επόμενο διάστημα. Ο πρώτος είναι να πείσει τους πολίτες ότι όσα είπε όσον αφορά το μήνυμα των εκλογών, ότι δηλαδή ελήφθη και πλέον αρχίζει σκληρή δουλειά, το εννοούσε. Και ο δεύτερος είναι να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της κυβέρνησης ότι το σύνθημα επανεκκίνησης που δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και η προειδοποίηση ότι οι διακοπές φέτος θα είναι ελάχιστες θα τηρηθεί μέχρι κεραίας.

Για τον λόγο αυτό και πραγματοποιεί τις επισκέψεις στα υπουργεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες να ενημερώνεται διαρκώς για το κάθε υπουργείο χωριστά και για τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί. Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος, η αξιολόγηση όλων είναι διαρκής.

Οι νέοι υπουργοί αλλά και όσοι μετακινήθηκαν σε άλλα πόστα έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά και πρέπει να λύσουν καίρια προβλήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την καθημερινότητα των πολιτών.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος ήταν προετοιμασμένος όπως αποδείχθηκε έτσι ώστε να προτείνει λύσεις για να τρέξουν οι προσλήψεις στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ, αποτελεί μια τομή στην λειτουργία του κράτους και ένας θεσμός ο οποίος φέτος κλείνει 30 χρόνια ζωής. Ο «νόμος Πεπονή» όπως τον θυμούνται πολλοί χρειάζεται όμως πλέον λίφτινγκ, έτσι ώστε να λειτουργήσει πιο γρήγορα και οι περίπου 15.000 προσλήψεις που είναι σε αναμονή να προχωρήσουν και παράλληλα να καλυφθούν τα κενά σε πολλούς τομείς του δημοσίου. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι το οκτάμηνο που χρειάζεται για να τρέξουν οι έλεγχοι των δικαιολογητικών να περιοριστεί κατά πολύ με την χρήση της τεχνολογίας και με το ψηφιακό κράτος να αναλαμβάνει και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάχη με την ακρίβεια

Και αν η μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας είναι μια δύσκολη αποστολή, άλλο τόσο δύσκολη είναι η μάχη με την επίμονη ακρίβεια. Περνώντας το κατώφλι του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος γνώριζε ότι δεν αρκεί μόνο να πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ και να διαφημίζεις τα μέτρα που έχεις εξαγγείλει, αλλά πρέπει αυτό να αποτυπώνεται στο πορτοφόλι των πολιτών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα θεωρείται ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που πιέζουν τα νοικοκυριά. Άλλωστε, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Όμως, οι επιτελείς του υπουργείου Ανάπτυξης ξέρουν καλά ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους παρατηρείται μια αδικαιολόγητη πίεση στο εισόδημα των καταναλωτών. Δυο εξ αυτών είναι οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες που δείχνουν να ακολουθούν δικό τους δρόμο. Ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται μέτρα και ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει απευθυνθεί στους κλάδους αυτούς έτσι ώστε να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούνται.

Τα επιδόματα στο μικροσκόπιο

Το πρώτο πράγμα για το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί η νέα υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μπαίνοντας στο γραφείο της ήταν τα επιδόματα. Ήδη, ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τον εξορθολογισμό τους και θεωρείται βέβαιο ότι όταν θα επισκεφθεί την οδό Σταδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει σχέδιο, έτσι ώστε να δίνονται κίνητρα στους νέους και όχι μόνο να προτιμούν την εργασία από τα επιδόματα.

Ευρώ

Δύσκολο έργο έχουν μπροστά τους και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν είναι άλλο από το ταμείο του αγροτικού κόσμου να χρειάζεται εξορθολογισμό στη λειτουργία του καθώς βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, ενώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επιτελικές γνώσεις που απέκτησε στην θητεία του στο υπουργείο Άμυνας για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ενισχύοντας την επαφή με του γείτονές μας έτσι ώστε να μειωθούν και άλλο οι ροές, αλλά και να αποτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα καθώς οι πόλεμοι γύρω μας δεν λένε να κοπάσουν.