Η κυβέρνηση αιφνιδίασε πολιτικούς αντιπάλους και αγορές ανακοινώνοντας το πρωί της Πέμπτης 20/6 δυο οικονομικά μέτρα με αποδέκτες τους πολίτες. Τόσο η μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% για τον καφέ και τα ταξί, όσο και η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων κατά 33% προκάλεσαν αίσθηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε εξήγησε ότι θα προκύψει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το οποίο υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από την επιβολή της έκτακτης αυτής εισφοράς και τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το περσινό μοντέλο ενίσχυσης των συνταξιούχων το επίδομα θα κυμανθεί κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν πρόκειται για πυροτεχνήματα αλλά για μελετημένες κινήσεις με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Και προσθέτουν ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης στοχεύει επίσης στην μείωση των φόρων, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μάλιστα σημειώνουν με έμφαση ότι τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν 15 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους προεκλογικά.

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι λίγους μήνες πριν μονιμοποιήθηκε η μείωση και άλλων φόρων σε προϊόντα σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαρκείς και όσα ειπώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επομένη των ευρωεκλογών, ότι δηλαδή έλαβε το μήνυμα των πολιτών και ότι θα προσπαθεί ένα βήμα τη φορά χωρίς να διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα τηρούνται απαρέγκλιτα. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν σε αντίθεση με την Ελλάδα λόγω της συνετής πολιτικής που ακολουθείται, μια κρίση χρέους και υπερβολικά ελλείμματα σε τουλάχιστον έξι χώρες.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα υπουργεία αιχμής όπου άλλαξε και η πολιτική τους ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό, θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άλλωστε ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ένα πεδίο για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα δώσει μάχες στην Ευρώπη.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι υπάρχει μια σειρά θεμάτων που ζητούν επίλυση και τα οποία «καίνε» τον αγροτικό κόσμο (ολοκλήρωση πληρωμών ενισχύσεων, έγκαιρων αποζημιώσεων, υψηλό κόστος παραγωγής, μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εντατικοποίηση ελέγχων για την πάταξη ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων κ.ά.).

Και οι Θεσσαλοί επικεφαλής του υπουργείου Κωνσταντίνος Τσιάρας και Χρήστος Κέλλας θα έχουν πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα.