Ως κίνηση πυγμής και μηδενικής ανοχής σε όσους εμφανίζονται ως εμπόδια στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτσι όπως την οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης ερμηνεύεται η απόλυση του Γιώργου Τσίπρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη του κόμματος, λίγες μόνο ώρες μετά την αντίστοιχη απομάκρυνση και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του κ. Τσίπρα, στην οποία υποστήριξε την ανάγκη ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Τόσο ο εξάδελφος του τέως πρωθυπουργού όσο και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητούσαν από τον κ. Κασσελάκη την ενεργή συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι δέκα λεπτά μετά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ, «στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων». Προφανώς, αυτό το τελευταίο περί «συμπτώσεων» ενέχει στοιχείο ειρωνείας για τον τρόπο που προεδρεύει ο κ. Κασσελάκης, που με αυτό τον τρόπο στέλνει μήνυμα και σε άλλα στελέχη να σταματήσουν την οποιαδήποτε σχετική κουβέντα. Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν θα πρέπει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπάρχει ήδη μια αναταραχή και αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά θέλει να εμφανίζεται ως το κόμμα που είχε τις λιγότερες απώλειες από τα μεγάλα κόμματα στις ευρωκάλπες – παρά το γεγονός ότι και αυτό υπέστη ήττα.

Εκτιμούν από την αξιωματική αντιπολίτευση πως θα πρέπει να μπει τέλος επί του παρόντος στα περί μεγάλης Κεντροαριστεράς, ότι θα είναι καλύτερα πρώτα να… αλληλοφαγωθούν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μετά να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο μεγάλος φορέας που θα εκπροσωπήσει τον χώρο και ενδεχομένως θα συγχωνεύσει και το Κίνημα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Τσίπας ήταν από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου, καθώς ο ίδιος τον είχε επιλέξει για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση την οποία διατήρησε έως τον Μάρτιο του 2024, ενώ ήταν υποψήφιος και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.