Το μαρτύριο της σταγόνας σε επίπεδο πληροφόρησης για τα περί του επικείμενου ανασχηματισμού συνεχίζεται με την αγωνία των υπουργών να παρατείνεται και τα πολιτικά γραφεία να βρίσκονται σε αναβρασμό για το τι τους περιμένει την επαύριο.

Οι μόνοι που αντιμετωπίζουν θετικά την κατάσταση είναι οι βουλευτές της ΝΔ, καθώς ορισμένοι από αυτούς αναμένεται να ενταχθούν στο νέο υπουργικό σχήμα.

Και επειδή έχει ανοίξει συζήτηση για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «οι εξωκοινοβουλευτικοί και οι κοινοβουλευτικοί που μπαίνουν σε μια κυβέρνηση λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ, άρα έχουν πλήρη νομιμοποίηση», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι το κριτήριο για την τοποθέτηση των στελεχών -που στην πλειοψηφία τους είναι κοινοβουλευτικά στελέχη- είναι η ικανότητα και η προσδοκία ενός αποτελέσματος, πάντοτε με αυστηρή αξιολόγηση τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και σε βάθος χρόνου.

Πάντως, σήμερα στις 11:00 είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με την υπάρχουσα σύνθεση και την ατζέντα να περιλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για το ψηφιακό τέλος των συναλλαγών αλλά και την αναδιάρθρωση του υπερταμείου, την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς 2022-2025 από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, νομοσχέδια τα οποία προωθεί το υπουργείο Υγείας για την άνοια και τη μεταμόσχευση αλλά και έργα υποδομής από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τέλος εισηγήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Με τον πρωθυπουργό, μιλώντας χθες στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του ΣΕΤΕ, να αναφέρεται στον τσάρο της οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, τόσο για το θέμα της μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως προτεραιότητα όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, όσο και για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία για πιθανές νέες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, το γεγονός αυτό ερμηνεύτηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ενώ η ονοματολογία δίνει και παίρνει για αποχωρήσεις αλλά και μετατοπίσεις υπουργών σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Ως προς τον χρόνο που θα γίνουν οι ανακοινώσεις, τα σενάρια που θεωρούνται ως επικρατέστερα είναι είτε να γίνουν αύριο μετά το υπουργικό συμβούλιο, είτε να πραγματοποιηθούν αφού επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα ταξίδια του στην Ελβετία και τις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Από όταν φούντωσαν οι φήμες για ανασχηματισμό η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αξιολογεί διαρκώς τους υπουργούς του και, με βάση τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν να μένουν εκτός κυβέρνησης: ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Και οι δυο είναι επικεφαλής σε παραγωγικά υπουργεία και σε τομείς που δεν έχουν δοθεί επαρκείς λύσεις (ακρίβεια, αγροτικό) και κόστισαν στην κυβέρνηση.

Εκτός υπουργικού θέλουν οι πληροφορίες και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, αλλά και τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Οι πιο τολμηροί βλέπουν επίσης εκτός κυβέρνησης την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αλλά δεν αποκλείουν ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που θα πάει η Ελλάδα στην Κομισιόν ακόμα και μετακόμισή της στις Βρυξέλλες.

Όπως ήδη έχουμε γράψει, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είτε με χαρτοφυλάκιο, είτε με επιτελική θέση, στο Μαξίμου τοποθετείται ο σύμβουλος επικοινωνίας, Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

Με το ένα πόδι στην κυβέρνηση φέρονται επίσης να είναι, χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν επικοινωνία, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Χρήστος Κέλλας.