Το «παρών» στην 32η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι οι ελληνικές επιτυχίες του τουρισμού μας οφείλονται στους επαγγελματίες του, που μας κάνουν πρωταγωνιστές σε έναν τομέα κρίσιμο για την αναπτυξιακή μας στρατηγική.
Χαριτολογώντας είπε: «Σας ευχαριστώ που δεν με ρωτήσατε τίποτα για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό».
«Είναι βέβαιο ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι να φέρνουμε επισκέπτες, που να μπορούν να δαπανούν περισσότερο κατά κεφαλήν από ό,τι σήμερα», σημείωσε.
«Θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό και η φετινή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θέλουμε τουριστική ανάπτυξη, βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμπεριληπτική».
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να συνδυάσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική, βάζοντας, παράλληλα, τους όρους, για να προστατεύσουμε την πηγή του πλούτου μας. «Πρέπει να δούμε πέρα από τον επόμενο χρόνο αλλά και τον επόμενο εκλογικό κύκλο», τόνισε.
«Μόλις υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές»
«Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί σας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας έχει προτάξει ως προμετωπίδα της πολιτικής μας τη συνολική αύξηση των μισθών, νομίζω συμβαίνει στον τουρισμό, επειδή η αγορά είναι πιο ανταγωνιστική. Αυτή είναι μια δυναμική που πηγαίνει παράλληλα με την πολιτική μας, της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος».
Σημείωσε, επίσης, ότι θα σταθεί στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τις συνθήκες εργασίας. «Αν η εξεύρεση εργατικού δυναμικού γίνεται πιο σύνθετη, έχουμε δύο τρόπους: αύξηση συμμετοχής εγχώριου δυναμικού, περισσότερες γυναίκες, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι που θα θέλουν να παρέχουν εργασία, να δούμε μέσα από άλλη ματιά τα ζητήματα της εποχικότητας, γιατί είναι πραγματικότητα στον τουρισμό, αλλά δημιουργεί, ενδεχομένως, αντικίνητρα για άλλου είδους απασχόληση».
Είπε ακόμα ότι «πρώτη μας προτεραιότητα οι ευκαιρίες, ειδικά, νέων ανθρώπων στον τουρισμό, να βρουν νέα παιδιά μια καριέρα στον τουρισμό, περαιτέρω εκπαίδευση. Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί στον τουρισμό, που είμαστε, θα πρέπει και στο θέμα εκπαίδευσης να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Είναι άδικο για όλους μας να θεωρούμε ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον τουρισμό και να φέρνουμε κόσμο από το εξωτερικό. Αυτό θα ήταν αποτυχία».
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για τις εργοδοτικές εισφορές και είπε ότι «ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές».
Πράσινη μετάβαση και βιωσιμότητα του τουρισμού
Ερωτηθείς για την πράσινη μετάβαση και τη βιωσιμότητα του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη και αναγκαστική την προσαρμογή στις απαιτήσεις των πελατών. Τα πράσινα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης αποτελούν ολοένα και περισσότερο κριτήριο επιλογής και θα πρέπει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια επιχείρηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να μειώσει τις εκπομπές της, π.χ. μεγάλη προσπάθεια για ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, διαχείριση του νερού. Υπάρχει το ζήτημα της ατομικής διαχείρισης και οι δημόσιες πολιτικές που σημειώνουν την υποστήριξη της βιωσιμότητας, προβλήματα δόμησης, τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν χρήσεις γης σε επίπεδο δήμων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη σιωπηλή μεταρρύθμιση που γίνεται».
Ακολούθως τόνισε: «Στο νερό θα επιμείνω πολύ, στην αναγκαστική εκπόνηση στρατηγικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ειδικά για τα νησιά και την Κρήτη, γιατί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Θα πρέπει να το δούμε σε άλλο επίπεδο και κλίμακα – υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα πρέπει να μπορούμε να διασφαλίσουμε την κρίσιμη ανθεκτικότητα προορισμών».
Εν συνεχεία πρόσθεσε: «Η φέρουσα ικανότητα συνδέεται και με τις υποδομές που έχεις. Δεν είναι οριζόντιος κανόνας. Μπορεί να υπάρχουν λίγοι προορισμοί που να αγγίζουν αυτή τη στιγμή τον κορεσμό. Είναι μια άσκηση που αφορά την επιχείρηση ατομικά, τις τοπικές κοινωνίες και το κράτος ως τον εγγυητή των οριζόντιων πολιτικών βιωσιμότητας, που έχουν όμως και τοπικά χαρακτηριστικά».
Επενδύσεις και βραχυχρόνια μίσθωση
«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δύο πεδία έχουν ενδιαφέρον: από περιβαλλοντικής πλευράς αλλά και νέοι προορισμοί, γιατί διευρύνει το αποτύπωμα του τουρισμού. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι σχετικά αναξιοποίητη, είναι πολιτικές που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια. Η κυβέρνηση έκανε σωστά βήματα για τα ζητήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να κάνει διαχωρισμό σε σχέση με την περιστασιακή μίσθωση και σε όσους έχουν επαγγελματική δραστηριότητα. Μελετούμε το ζήτημα, τις προδιαγραφές αλλά και ενδεχομένως περαιτέρω περιορισμούς, οι οποίοι ίσως πρέπει να μπουν, γιατί παρεμβαίνει στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς αλλά και στην αγορά της στέγης. Είναι σύνθετο ζήτημα, το εξετάζουμε με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα αργήσουμε να ανακοινώσουμε».
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, είπε: «Είστε κοινωνικός εταίρος με πραγματική προστιθέμενη αξία. Είμαστε από την ίδια πλευρά και να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι η στήριξη στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του υπουργείου τουρισμού αλλά είναι ζητήματα συναρμοδιοτήτων, για τα οποία εκ των πραγμάτων εμπλέκεται η γραμματεία της κυβέρνησης, γνωρίζετε την προσήλωσή μου στον κοινό στόχο: άνθρωποι, πολιτιστική παρακαταθήκη, ομορφιά. Ο στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο. Εύχομαι μια καλή σεζόν!».
Δείτε live: