Η Τουρκία επιμένει να επιζητά τη συνεργασία της Ελλάδας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων παρκών για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της TUDAV, καθηγητής Dr. Bayram Ozturk, πρότεινε η Τουρκία και η Ελλάδα (ότι θα μπορούσαν) να δημιουργήσουν «περιοχές προστασίας» στα διεθνή ύδατα σε 4 περιοχές του Αιγαίου.

Οι περιοχές αυτές μπορεί να βρίσκονται είτε σε ακτές είτε στην ανοικτή θάλασσα, όπου απαγορεύονται ορισμένες δραστηριότητες, όπως η αλιεία με δίχτυα βυθού (γρι-γρι), η αλιεία με τράτα, η κατάδυση, είτε ακόμα και όλες οι δραστηριότητες.

«Η μία από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον «ANT1», ο Ozturk τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία των θαλασσών και δήλωσε ότι τα διεθνή πρωτόκολλα είναι σημαντικά για αυτή τη συνεργασία.