Στη μετεκλογική ανάλυσή του, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και ξεκινώντας από την αποχή, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος επεσήμανε αυτήν την «ιστορικά χαμηλά συμμετοχή» σε αυτή την πέμπτη κατά σειρά κάλπη. «Αυτό δείχνει ότι οι ευρωεκλογές δεν συγκινούν, δεν κινητοποιούν τους πολίτες», σημείωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι υπάρχει μια αντίφαση, από τη μια η επιθυμία για πιο ευρωπαϊκή πορεία, όπως κατεγράφη στις εθνικές εκλογές, αλλά, τώρα, την ώρα της ευρωκάλπης, διαπιστώθηκε από αδιαφορία ως δυσφορία, όπως είπε.
Επόμενη παρατήρηση ήταν ότι σε σχέση με περσινές εκλογές όλα τα κόμματα έχουν χάσει σε ψήφους, σε απόλυτους αριθμούς. Εξαίρεση, η Ελληνική Λύση, που όμως είχε εισροές από τους Σπαρτιάτες που δεν κατήλθαν στις εκλογές.
«Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ έκρινε ότι δεν είναι μια κάλπη που χρειάζεται να πάει να εκφρασθεί», ανέφερε, επίσης «έκριναν ότι δεν διακυβεύεται κάτι σημαντικό ή κρίσιμο ως προς την κυβερνησιμότητα της χώρας».
Συμπέρασμα; «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ακόμη και με χαμηλότερα ποσοστά υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, της τάξης των 13,5 μονάδων».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Σκέρτσος παρατήρησε ότι δεν έχει δει στο παρελθόν τόσο φιλοευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, όπως αυτή που έκανε το κυβερνών κόμμα. «Τα τελευταία πέντε χρόνια εμείς έχουμε καταφέρει να στρίψουμε την ευρωπαϊκή πολιτική προς τα ελληνικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι συνειδητά ο πρωθυπουργός έλαβε δύσκολες αποφάσεις κατά το πρώτο έτος αυτής της δεύτερης τετραετίας, φέρνοντας το παράδειγμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέμα, το οποίο «μπορεί να έχει κοστίσει σε κάποιες ψήφους. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη, λελογισμένα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με αυτό που πλήρωναν μέχρι το 2023. Μπορεί να μην πήγαν να ψηφίσουν,
σε σχέση με την ευρωπαϊκή κάλπη του 2019 η ΝΔ έχει σημειώσει περίπου 740.000 ψήφους λιγότερες που δεν βλέπω να έχουν πάει σε άλλα κόμματα. Σε σχέση με τις περυσινές κάλπες οι λιγότερες ψήφοι είναι περίπου 1 εκατ., που εκτιμώ ότι κάθισαν σπίτι τους».
Ειδικώς για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών «πήραμε μια πολιτική απόφαση να κάνουμε το αυτονόητο, το οποίο συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη». Και, «προφανώς δεν θα μπορούσε να φέρει πολιτικά και εκλογικά οφέλη, είναι όμως μια αυτονόητη πολιτική πράξη που έγινε πολιτική από την κυβέρνηση αυτή, είναι γενναία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Αν είναι να υπάρχει πολιτικό κόστος για τέτοιες κατακτήσεις σε επίπεδο κοινωνικών δικαιωμάτων, ας είναι κι αυτό».
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, παρατήρησε ότι «συγκρίνοντας την κάλπη του 2023, για τα κόμματα που είναι δεξιότερα της ΝΔ, με αυτήν του 2024, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε απόλυτους αριθμούς. Πέρυσι οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη συγκέντρωσαν 670.000 ψήφους, φέτος η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής έχουν συγκεντρώσει 662.000 ψήφους».
Περνώντας στο οικονομικό πεδίο, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε το κόστος από τη διάβρωση του εισοδήματος από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, «φαίνεται όμως ότι γίνονται βήματα, τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό (πληθωρισμό)», δήλωσε. Φυσικά, «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις». Αλλά, «χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έδωσε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μετά τη 12ετή κρίση», τόνισε κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν κάνει σοβαρή κριτική.
Για την επόμενη ημέρα, ο κ. Σκέρτσος ζήτησε «δουλειά και σκυμμένο το κεφάλι». Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με βάση το δικό του πολιτικό σχεδιασμό».
Άλλωστε, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι όταν χρειάζεται να κάνει αλλαγές, τις κάνει. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός που, όταν γίνονται λάθη, έχει δείξει έμπρακτα ότι τα αναγνωρίζει. Ζητάει συγνώμη και, το κυριότερο, τα διορθώνει. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που αποτελεί νέο υπόδειγμα για τα μεταπολιτευτικά ήθη μας -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε». Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρειάζεται χρόνος για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, την παιδεία κ.α., είπε και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ένας έμπειρος και πολύ μετριοπαθής και αποφασιστικός ταυτόχρονα ηγέτης». Ερωτηθείς για το χρόνο των εθνικών εκλογών, παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, ο οποίος «έχει μιλήσει για εκλογές το 2027».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε με μετριοπάθεια και απόλυτο σεβασμό το αποτέλεσμα της κάλπης». Στον αντίποδα, «στα κόμματα που μάλλον καταποντίστηκαν σε σχέση με τα περυσινά (αποτελέσματα) και τα αποτελέσματα του 2019, βλέπω μια αλαζονεία. Μιλούν με περισσότερο στόμφο από όσα θα έπρεπε, ενώ έχουν υποστεί πολύ σημαντική μείωση δυνάμεων».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέρθηκε, τέλος, στις προκλήσεις του καλοκαιριού: «Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι που υπάρχουν για πυρκαγιές ειδικά για την περίοδο από εδώ και πέρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλάρωση, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι επί ποδός», υπογράμμισε.