Ευχές στη μισή Ελλάδα

Καλημέρα σε όλες και όλους. Χθες κλείσαμε μια μέρα με αμέτρητες ευχές σε όσες και όσους γιόρταζαν. Περίπου η μισή Ελλάδα, αλλά είχαμε πολλές επισκέψεις και τηλεφωνήματα σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως τον Κώστα Καραμανλή και τον Κώστα Σημίτη. Και, ξέρετε, επί τη ευκαιρία ανταλλαγής ευχών πάντα δίνεται η δυνατότητα και συζήτησης πολιτικής έστω και ολίγων λεπτών.

Ο Μητσοτάκης με Καραμανλή

Έμαθα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, επικοινώνησε με τον Κ. Καραμανλή για να του ευχηθεί, και υπήρξε, όπως έμαθα, και ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Δεν κατάφερα να μάθω εάν θα υπάρξει κάποια συνάντησή τους έως τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί το μήνυμα της συσπείρωσης της ΝΔ.

Οι δύο πρώην

Ο Κ. Καραμανλής είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που του ευχήθηκε για τη γιορτή του, και υπήρξε και εδώ ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα επικαιρότητα και κυρίως για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Εδώ, προβλέπω πως θα έχουμε και συνάντηση λίαν προσεχώς.

Η αποδοχή Σημίτη

Αμέτρητες ευχές δέχτηκε και ο Κ. Σημίτης από σειρά στελεχών είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ είτε έχουν εγκαταλείψει το κόμμα. Από τα πρόσωπα που τηλεφώνησαν στον πρώην πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι ευχές του Μητσοτάκη

Η γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης, λοιπόν, βρήκε τον πρωθυπουργό, όπως προανέφερα, σε περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Υπήρξαν, όμως, και χαλαρές στιγμές, όπως ο διάλογος που είχε με την ιδιοκτήτρια της γνωστής καντίνας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, την κυρία Γιάννα, που ευχήθηκε χρόνια πολλά στον πρωθυπουργό για την ονομαστική εορτή του γιου του, Κωνσταντίνου, ενώ τον κέρασε ένα γλυκό επί τη ευκαιρία της εορτής της κόρης της, Ελένης. «Άντε, με το καλό η Γέφυρα», της είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τις ευχές, με την κυρία Γιάννα να απαντά: «Αυτό περιμένουμε όλοι εδώ…».

Η ΝΔ και ο Λοβέρδος

Και αφού τις προηγούμενες μέρες σάς ενημέρωσα για τα κρυφά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, να σας αποκαλύψω τώρα για τις κρυφές διεργασίες των παρασκηνίων ενόψει των ευρωεκλογών. Μαθαίνω ότι οι Δημοκράτες, το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, ενισχύεται από φίλιες προς τη ΝΔ δυνάμεις και μου λένε ότι έχει την υποστήριξη και προσώπων που λέγεται πως θεωρούνται οπαδοί και φίλοι του Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, αφού σας λέω για Λοβέρδο, μου είπαν από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκα προχθές για την εκδήλωση για το Μετρό, ότι το κόμμα στηρίζει μια γυναικεία υποψηφιότητα, θεωρώντας πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη Φωνή Λογικής και την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία όντως κερδίζει πόντους από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κρυφός άσος του πρωθυπουργού

Έναν μεγάλο άσο στο μανίκι του μαθαίνω ότι έχει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Και μάλιστα αναμένεται να τον τραβήξει λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Θα αναρωτιέστε σε τι αναφέρομαι. Αυτό που μπορώ να σας αποκαλύψω τώρα είναι ότι σχετίζεται με τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ειδικά τους τρίτεκνους. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις ομιλίες του εστιάζει μεταξύ άλλων στη σύνδεση της ελληνικής καθημερινότητας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, κάνοντας ειδική αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα τις ελληνικές οικογένειες μέσω του επιδόματος γέννας αλλά και των φορολογικών κινήτρων σε οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ως Ευρώπη πρέπει να αποκτήσουμε μια ενιαία δημογραφική πολιτική, καθώς το δημογραφικό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο ΦΠΑ

Στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ακρίβεια έχουμε αναφερθεί, αλλά πολλοί συνδέουν το θέμα και με την ανάγκη η κυβέρνηση να δει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης. Και δεν παίρνουμε στα σοβαρά την άποψη Κασσελάκη που λέει για 0%. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ απέρριψε το αίτημα του Συνδέσμου για μείωση του ΦΠΑ, με το σκεπτικό πως δεν πιστεύει ότι θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές.

Ο Γιώτης προσπάθησε να «στριμώξει» τον Χατζηδάκη

Εκεί, με διάφορους τρόπους προσπάθησε να «στριμώξει» τον υπουργό ο Γιάννης Γιώτης, πρόεδρος των βιομηχάνων τροφίμων και συγκεκριμένα του ΣΕΒΤ, σε μεταξύ τους τετ α τετ. Ζητώντας του ανάμεσα σε άλλα να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές για τις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και να αποσύρει τα μέτρα η κυβέρνηση για τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους, που έχουν έρθει με σκοπό την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο υπουργός παρ’ όλα αυτά κατάφερε να παίξει καλή άμυνα στα «καρφιά» του γνωστού επιχειρηματία, ξεφεύγοντας με μαεστρία, λέγοντας απλά ότι, όταν θα έρθει η ώρα να αποσυρθούν τα μέτρα για την ακρίβεια, αυτό θα γίνει καθώς κανείς δεν θέλει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Προσπάθεια του Γιώτη, πάντως, ήταν να αποδείξει με κάθε τρόπο ότι για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ δεν φταίνε οι εταιρείες τροφίμων. Τα συμπεράσματα πάνω σε αυτό παραμένουν δικά σας και σίγουρα το κάθε νοικοκυριό ξέρει καλύτερα, βλέποντας τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Τα δίδυμα και η Κεφαλογιάννη

Χθες μίλησα με Πρέβεζα, όπου βρέθηκε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, αλλά μόνο γι’ αυτό δεν είπαμε με τον άνθρωπό μου, ο οποίος ήθελε να μου εξιστορήσει τι έγινε το περασμένο Σάββατο με την Όλγα Κεφαλογιάννη. Εκεί λοιπόν το απόγευμα του Σαββάτου ήταν η υπουργός Τουρισμού για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Σαμουήλ Μάτσα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η οικογένεια Μάτσα, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ, Αντ. Οικονόμου, οι βουλευτές του Ν. Πρέβεζας, Σπ. Κυριάκης και ο Κ. Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στρ. Ιωάννου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Λευκάδας, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πρέβεζας, κ.ά. Στα αποκαλυπτήρια του Πρεβεζάνου Μάτσα ήταν ο γιος του, Μάκης Μάτσας, και ο εγγονός του και σύζυγος της υπουργού, ο γνωστός καλλιτέχνης Μίνωας Μάτσας, που είχε και τα δίδυμά τους σε μια σπάνια εμφάνιση.

«Φακέλωμα» Κασσελάκη

Θυμάστε τα σημειώματα στα φρεσκοβαμμένα παγκάκια και κάγκελα στα σχολεία και τα παρκάκια των παιδικών μας χρόνων; Τότε που η μπογιά ήθελε καμιά εβδομάδα για να στεγνώσει; «Προσοχή λερώνει», βλέπαμε συχνά πυκνά. Μπορεί να έχει διαρρεύσει πως ο Γκρίνμπεργκ έχει εισηγηθεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο να μην γίνονται επιθέσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τον θρέφουν, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω πως στη ΝΔ έχουν καταγράψει και αρχειοθετήσει όλες τις τοξικές και λαϊκίστικες τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι δεν έχουν βάλει την ένδειξη «Προσοχή λερώνει» στον σχετικό φάκελο, αλλά θα μπορούσε, μου είπε εις εκ των χειριστών.

Εμφανίσεις Σπηλιωτόπουλου

Δεν ξέρω τι λένε από την Κουμουνδούρου και παρά τις διαψεύσεις τόσο της ηγεσίας όσο και του ίδιου του Άρη Σπηλιωτόπουλου, μαθαίνω ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει απλά τεχνοκρατική σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και πολιτική. Μου είπε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και πράγματα στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, αν και έχει φύγει από εκεί εδώ και μήνες, ότι ο Σπηλιωτόπουλος μπορεί να μην εμφανίζεται εκεί, αλλά συνομιλεί καθημερινά με τον Κασσελάκη. Και μην εκπλαγείτε εάν μετά τις ευρωεκλογές δείτε πιο κεντρικό ρόλο στο επιτελείο του. Πάντως έως τις ευρωεκλογές θα τον δούμε και σε άλλες συνεντεύξεις υποστηρικτικές, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του Στέφανου Κασσελάκη ως πολιτικό προϊόν άφθαρτο, όπως λέει.

Θα το γυρίσει στο «καλαματιανό»

Το τελευταίο διάστημα ακούω διάφορα για στελέχη κομμάτων που σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλες πολιτικές δυνάμεις στις ευρωεκλογές ή για βουλευτές που δεν δίνουν τον αγώνα τους με όλες τους τις δυνάμεις για την παράταξή τους. Μπορώ όμως να σας πω με σιγουριά ότι βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ομάδα του Χάρη Δούκα. Επειδή δεν θέλω να βασανιστείτε, σας λέω ότι ανήκει στην ομάδα του Τσίπρα και δεν πρόκειται να γράψω το όνομά του, γιατί θα με πάρει και θα το γυρίσει στο «καλαματιανό» λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ και σε ό,τι αφορά τα σενάρια της επόμενης μέρας ο πήχης είναι στο 11,84% του Ιουνίου του 2023. Οτιδήποτε πάνω από αυτό, έστω και στην τρίτη θέση, δεν θα επηρεάσει -άμεσα- την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, μου είπε κορυφαίος κομματικός παράγοντας, που δεν είναι και του κλίματος του προέδρου. Δηλαδή θα έχουμε γκρίνια, θα έχουμε αμφισβήτηση, θα ανοίξει η κουβέντα για το πού πάμε, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αμφισβητηθεί άμεσα. Άλλωστε, υπάρχει χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές και οι δελφίνοι του, οι περισσότεροι, δεν λες ότι τους έχουν πάρει και τα χρόνια.

Η Θώδη και ο λογογράφος

Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν και του λιμανιού και του σαλονιού. Και αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που του έδωσε την ώθηση για την εξουσία. Και γιατί προχώρησα σε αυτόν τον πρόλογο; Γιατί στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Λάρισα είδα με τα μάτια μου και την Άννα Διαμαντοπούλου, την πρόεδρο του δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και την Έφη Θώδη, η οποία κατά τα λεγόμενα του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου πρόκειται για «ένα εργαζόμενο κορίτσι σε πολιτιστικά κέντρα». Έμαθα από άνθρωπό μου ότι η Θώδη είναι ΠΑΣΟΚ και στηρίζει το κόμμα με όλες τις δυνάμεις της. Τώρα όσον αφορά την ομιλία του Ανδρουλάκη, είχε ένα άνοιγμα προς την Αριστερά, ενώ ήταν κάπως διαφορετική από τις άλλες σε κάποια σημεία. Ίσως ο πρόεδρος να άλλαξε λογογράφο.

Ζητούμενο η συμμετοχή

Εκτός από τη σειρά των κομμάτων και τα ποσοστά τους, ένα από τα βασικά ζητούμενα της κάλπης της 9ης Ιουνίου είναι η συμμετοχή. Τον Ιούνιο του 2023 ήταν 53,74%, που θεωρείται όριο ασφαλείας. Για να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποφασίζει η μειοψηφία. Το θέμα έχει απασχολήσει διαδοχικές συσκέψεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή στα κόμματα με την πιο ισχυρή θεσμική μνήμη. Συνεργάτης του πρωθυπουργού, πάντως, μου δήλωσε αισιόδοξος λόγω Κασσελάκη και πολλών μικρών κομμάτων. Και η αντισυστημική ψήφος είναι ψήφος, μου είπε χαρακτηριστικά. Φασούλι, φασούλι, γεμίζει η κάλπη!

Ποιος άλλαξε το όνομα της Φώφης Γεννηματά;

Εδώ και μερικές ημέρες, οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 74 ετών λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα από το κράτος, με το οποίο καλούνται να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν μαστογραφία, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Το περίεργο είναι πως η συγκεκριμένη κρατική πρωτοβουλία θεσμοθετήθηκε στη μνήμη της τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, το μήνυμα, ωστόσο, από την άυλη συνταγογράφηση αναφέρει πως οι εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σταύρος Δοξιάδης». Αλήθεια, ποιος και γιατί άλλαξε το όνομα του προγράμματος, αγνοώντας επιδεικτικά την πολιτική αρχηγό; Μπήκα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης mastografia.gov.gr να δω μήπως έχει αλλάξει κάτι. Κι όμως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όπως διαβάζω: «Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που φέρει το όνομά της». Επομένως;

Νέα ΙΚΕΑ, Ιntersport και Holland & Barrett ετοιμάζει ο Φουρλής

Νέα καταστήματα ΙΚΕΑ ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο όμιλος Φουρλή, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία η υπογραφή για το προσύμφωνο αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από τη Lamda Development για το project του εμπορικού πάρκου στο commercial hub του Ελληνικού, όπου η Trade Estates ΑΕΕΑΠ πρόκειται να αναπτύξει 30.000 τ.μ. big boxes, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Στο πλάνο του Φουρλή είναι εκτός των άλλων να προσθέσει στο δίκτυό του τρία νέα καταστήματα Intersport αλλά και τρία ακόμα καταστήματα ευεξίας και υγιεινών προϊόντων Holland & Barrett έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, δηλαδή έως και το τέλος Ιουνίου. Σας θυμίζω ότι ήδη ο όμιλος έχει ξεκινήσει συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, δημιουργώντας Holland & Barrett μέσα στο ΑΒ του Ελληνικού.

Τι πουλάει μέσω ίντερνετ η Zara στην Ελλάδα

Περίπου το 15% των πωλήσεων της Ζara στην Ελλάδα προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων βρίσκεται στην Ελλάδα ακόμη στα πρώτα του βήματα. Θα πρέπει εδώ να σας πω ότι ο τζίρος που πραγματοποιούν οι μεγάλοι λιανέμποροι στην Ελλάδα από ηλεκτρονικές πωλήσεις ξεπερνά το 10% του κύκλου εργασιών τους και ο διαδικτυακός τζίρος στην Ελλάδα το 2023 ξεπέρασε τα 17 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το 1 τρισ. ευρώ, που είναι η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Σε φάση της υλοποίησης μπαίνει η διαδικασία του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη ενός νέου Επιχειρηματικού Πάρκου, στον Δήμο Φυλής, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθούν όλες οι μεταφορικές εταιρείες από την περιοχή του Ελαιώνα. Το έργο, που έχει σκοπό να φέρει την ανάπλαση του ελαιώνα και την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησής του έχει το ΤΑΙΠΕΔ, θα λάβει χώρα σε έκταση 412.000 στρεμμάτων. Το επιχειρηματικό πάρκο θα έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα διεθνή κόμβο logistics και εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 χρόνια τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή του. Η προθεσμία για την κατάθεση ενδιαφέροντος από τους επενδυτές είναι έως και τις 17 Ιουνίου και ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ.