Πίσω από τα ποσοστά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Είμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες που δεν θα κρίνουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ούτε θα συνταράξουν το πολιτικό σύστημα, αλλά θα μας δώσουν, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, μια καλή εικόνα για τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας. Συνομίλησα με τρεις επικοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και δημοσκόπους για να δούμε τι συμβαίνει και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, μη σχολιάζοντας μόνο τα ποσοστά που τα βλέπουμε και είναι λίγο πολύ τα ίδια.

Η πρωτιά της ΝΔ

Μου επεσήμαναν όλοι ότι δεν απειλείται η πρωτιά της ΝΔ και το ενδιαφέρον είναι για το εάν θα είναι κοντά στον πήχη του 33% που έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και μάλιστα με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο. Η εκτίμηση όλων είναι ότι στη δεύτερη θέση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, με μικρή διαφορά. Κάτι σαν το «έχουν κλειδώσει οι θέσεις στην πρώτη τριάδα».

Η απουσία αντιπολίτευσης

Αυτό, όμως, στο οποίο εστίασαν όλοι είναι η επισήμανσή τους πως δεν υπάρχει πειστική αντιπολίτευση η οποία να μπορεί να φέρει ένα νέο πολιτικό αποτέλεσμα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τον χρόνο να του φύγει και από το 31,5 % που συγκέντρωσε το 2019, υποχώρησε στο 17% το 2023. Αυτό που έχει συντελεστεί στην αντιπολίτευση καθορίζει τα πράγματα», μου ανέφεραν και συμπλήρωσαν για το ΠΑΣΟΚ: «Δείχνει μια πολιτική αδυναμία να αναμορφωθεί, επομένως υπάρχει μια ανισορροπία στην ευρύτερη πολιτική συνθήκη, δηλαδή, ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, πολιτική αδυναμία στην αντιπολίτευση και αυτό λειτουργεί εις βάρος της χώρας».

Τα focus groups

Εκτός από τις κλασικές ποσοτικές μετρήσεις, βέβαια, υπάρχουν και ποιοτικές. Εταιρείες σχηματίζουν τα λεγόμενα focus groups για να διερευνήσουν τη γνώμη των πολιτών για συγκεκριμένα θέματα, αλλά και για την εικόνα των αρχηγών. Κάπως έτσι γίνονται οι απαραίτητες… στροφές στη διάρκεια μιας εκστρατείας. Ίσως μία τέτοια μέτρηση να εξηγεί το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη χαμογελαστό – λέμε τώρα, καθώς το προηγούμενο διάστημα ήταν συνεχώς θυμωμένος και σκυθρωπός. Και λέω «ίσως» γιατί η στήλη γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι αντίστοιχη γνώμη -να χαλαρώσει λίγο δηλαδή- είχαν και συνεργάτες του που είδαν (στις κανονικές μετρήσεις) ότι η οργή και ο καταγγελτικός λόγος δεν του βγαίνουν. Θα του βγει η αλλαγή; Εύκολο δεν το λες.

Η στροφή Κασσελάκη – Κωνσταντοπούλου

Ο χαρακτηρισμός «πλαστικός», το άκουσα σε (πολιτικό) καφενείο και όχι σε ποιοτική έρευνα για να είμαι ακριβής, ίσως εξηγεί και την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να τσαλακωθεί, να πέσει στο πάτωμα κτλ., ώστε η εικόνα του να μην είναι τόσο «τέλεια», με τα στενά καλοσιδερωμένα πουκάμισα. Στροφή τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία -μετά από μία περίοδο «παλιάς καλής Ζωής», που δεν άφηνε τις συνεδριάσεις στη Βουλή να τελειώσουν- επέστρεψε στις τελευταίες τηλεοπτικές και δημόσιες εμφανίσεις της στις καρδούλες και τις αγάπες.

Οι κινήσεις κατά της ακρίβειας

Ένα θέμα που σίγουρα θα επηρεάσει τη στάση των πολιτών που θα ψηφίσουν, γιατί υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με την αποχή και το υψηλό, όπως φαίνεται, ποσοστό της, είναι η ακρίβεια. Και στο Μέγαρο Μαξίμου το ξέρουν καλά. Γι’ αυτό και, όπως μου είπε κεντρικός υπουργός, ο πρωθυπουργός έκανε την κίνηση προχθές το Σάββατο να ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως είχε προαναγγείλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες.

Οι συγκεντρώσεις και οι πλατείες

Στην κλασική συνταγή, που δεν συγκινεί τους πολίτες, αυτή των ανοικτών συγκεντρώσεων, καταφεύγουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να αυξήσουν τη συσπείρωση των κομμάτων τους και να ενεργοποιήσουν τους πολίτες που δεν πολυενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές. Έτσι, λοιπόν οι αρχηγοί ετοιμάζονται να μιλήσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες, κατ’ αρχάς, να συμμετέχουν στη διαδικασία και, στη συνέχεια, να ψηφίσουν τον… καλύτερο. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση στις 5 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 7 Ιουνίου στην Αθήνα. Ο Στ. Κασσελάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 6/6. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα πραγματοποιήσει την κεντρική πολιτική του ομιλία στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Το όνομα του Ανδρέα στο τραπέζι

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο λόγος που επιλέγει ο Στ. Κασσελάκης να μιλήσει στην Πάτρα και να είναι η τελευταία του ομιλία πριν από τις κάλπες. Παίζει με το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ίδιο έκανε και το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκεπτόμενος το προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ στον Εύοσμο, αφού ευχήθηκε στα μέλη του κόμματος που ήταν εκεί «καλή δύναμη» κι εκείνοι του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία», η συζήτηση κάποια στιγμή έφτασε στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Όπως έκανε (…) ο Ανδρέας, να μονοιάσουμε όλη τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να κάνουμε μία Ελλάδα διαφορετική, όπως έκανε Ανδρέας Παπανδρέου το 1981», του απάντησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να ανταπαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου. Όπως έκανε τη συμφιλίωση το 1981 ο Ανδρέας, να μονοιάσουμε όλη τη χώρα».

Περιοδεύει ανά την Ελλάδα ο υιός Μπελέρης

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη περιόδευσε –όπως έμαθα το Σαββατοκύριακο ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, κρατούμενου εδώ και έναν χρόνο για πολιτικούς λόγους στις φυλακές της Αλβανίας, και νυν υποψηφίου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φρέντη Μπελέρη. Το Σάββατο ήταν στη Δράμα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πέτρος Μπελέρης συνέχισε την περιοδεία του στην Καβάλα, όπου συνάντησε τον μητροπολίτη, Στέφανο, πέρασε από την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Σήμερα, μεταβαίνει στη Χίο, όπου και θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο Νότης Μηταράκης. «Η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη συμβολίζει τη στήριξή μας στη δημοκρατία», σημείωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φιλική κουβέντα» με οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ στη ΓΑΔΑ

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο κεντρικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενόψει της διεξαγωγής του τελικού του Conference League στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα. Όπως μου λένε, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας καλούν σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ΑΕΚ στον 7ο όροφο για… φιλική κουβέντα. Δεν μιλάμε ούτε για συλλήψεις ούτε για προσαγωγές. Όπως το αναφέρω, απλώς και μόνο για μια ολιγόλεπτη συζήτηση. Τι τους λένε; Να μην διανοηθούν να προκαλέσουν τη βραδιά του τελικού της 29ης Μαΐου με οποιονδήποτε τρόπο τους οπαδούς του Ολυμπιακού που θα μεταβαίνουν στην OPAP Arena της Νέας Φιλαδέλφειας και ότι «τους έχουν λοκαρισμένους», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνων στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ήτοι, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. και κάθε κίνησή τους καταγράφεται.

Στα πανεπιστήμια η πρώτη εκλογική μάχη για το 2024

Μια μικρογραφία των πολιτικών συσχετισμών αποτελούν και οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα την Τετάρτη 22 Μαΐου, με τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδίδονται σε προεκλογική εκστρατεία επιχειρώντας να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους φοιτητές. Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, επιχειρώντας να μου μεταφέρει το κλίμα, μου έλεγε ότι κάθε μέρα τα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ενδυναμώνονται και ενισχύονται, με τους φοιτητές να δηλώνουν δυναμικό «παρών» στις μεγάλες μάχες των καιρών τους. Μου εξηγούσε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τη φοιτητική πλειοψηφία, η οποία διαχρονικά εκφράζεται μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Η γαλάζια νεολαία εκτιμά ότι η συμμετοχή των φοιτητών αναμένεται μαζική, με τη ΔΑΠ να προετοιμάζεται για ακόμα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις φοιτητικές εκλογές, στην πρώτη εκλογική μάχη για το 2024. Αυτό που τονίζουν είναι ότι σε μία χρονιά με έντονη αντιπαράθεση μέσα στις σχολές, οι φοιτητές καλούνται να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας.

Τα ακίνητα – φιλέτα του στρατού

Ένα αρκετά «γερό» πακέτο ακινήτων διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων. Η εταιρεία διαχειρίζεται τα ακίνητα ταμείων όπως αυτό της Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόχου, Αεροπορικής Άμυνας καθώς και των μετοχικών ταμείων Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού. Υπάρχει ένα σεβαστό χαρτοφυλάκιο όπου η Υπηρεσία εξετάζει κατά περίπτωση ως εταιρεία real estate το καθένα από αυτά. Ανάμεσά τους είναι το πιο γνωστό ακίνητο, αυτό που στεγάζει το πολυκατάστημα Attica στην Πανεπιστημίου, το οποίο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τα ακίνητα δίνονται μόνο προς ενοικίαση, ενώ ανάμεσά τους είναι και πολλά «φιλέτα» όπως το κτίριο γραφείων στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Αμερικής, το οποίο προορίζεται προς αξιοποίηση το επόμενο διάστημα, καθώς σήμερα είναι κλειστό και αναξιοποίητο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία τεράστια έκταση 318 στρεμμάτων στην Πέρδικα της Αίγινας, για το οποίο είχε ξεκινήσει διαγωνισμός ο οποίος διακόπηκε αίφνης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά και πολλά στρατόπεδα που πλέον δεν είναι ενεργά στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία δεν τα χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός και έχουν περάσει πλέον στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Σε ένα από αυτά δημιουργήθηκε αμπελώνας στις Σέρρες από το τοπικό οινοποιείο Χατζηπάντος, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πόσα σπίτια λείπουν από την Ελλάδα

Από στοιχεία του προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Μεσιτών, Κοσμά Θεοδωρίδη, προκύπτει ότι λείπουν από την Ελλάδα περίπου 2,2 εκατομμύρια κατοικίες. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των κατοικιών στη χώρα είναι 6.384.353. Από αυτά περίπου τα 500.000 σπίτια συνδέονται με σχολάζουσες κληρονομιές ή εν μέρει αποποιήσεις κληρονομιών. Περίπου τα 400.000 είναι μπλοκαρισμένα λόγω τραπεζικών επιπλοκών, τα 130.000 διατίθενται υπό καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ 30.000 ακίνητα έχουν διατεθεί σε ξένους επενδυτές μέσω του προγράμματος της golden visa. Σημαντικός αριθμός κατοικιών παραμένουν κλειστές, χωρίς να κατοικεί κανένας σε αυτές. Και κάπου εδώ έρχεται στο τραπέζι η συζήτηση ότι δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνει σε λογική τιμή ο μέσος Έλληνας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πόσο πωλούνται τα φιλέτα του Elounda Hills

Από 3,4 εκατομμύρια ευρώ ξεκινούν οι τιμές στις βίλες Mirabello Villas του Elounda Hills στην Κρήτη με μέγεθος από 260 έως και 490 τετραγωνικά, ιδιωτική πισίνα και πάρκινγκ αλλά και προνομιακή θέα στη θάλασσα. Ο λόγος για το mega τουριστικό project του ρώσου μεγιστάνα, Βιτάλι Μπορίσοφ. Οι πιο «φθηνές» βίλες, Terrace Villas με μέγεθος από 190 έως 381 τετραγωνικά έχουν τιμές που ξεκινούν από τα 2,09 εκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με τη διαθέσιμη επιφάνεια της κάθε κατοικίας, ενώ τα διαμερίσματα Hilltop Residences με επιφάνεια 88 έως 196 τετραγωνικά ξεκινούν από τις 737 χιλιάδες ευρώ. Έχουν ήδη ξεπουλήσει τα διαμερίσματα του συγκροτήματος Marina Collection, ακριβώς πάνω από τη Μαρίνα που περιλαμβάνει το υπό κατασκευή project, όπου συνολικά ήταν διαθέσιμες 24 ιδιοκτησίες των 140 έως 260 τετραγωνικών μέτρων. Η συνολική επένδυση σας θυμίζω ότι αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Τσέχων για τα ιαματικά των Μεθάνων

Σε διαγωνισμό θα βγει το επόμενο διάστημα η εγκατάσταση των ιαματικών λουτρών στα Μέθανα μαζί με τη μαρίνα. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από τσέχους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν και ξενοδοχείο στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν μία ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση. Σας αναφέρω εδώ ότι τα ιαματικά λουτρά τελούν υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ, η οποία πρόκειται να διενεργήσει τον διαγωνισμό.

Τσατσαρωνάκης: Από τα παξιμάδια, στα ξενοδοχεία και τα θερμοκήπια

Στη δημιουργία ομίλου εταιρειών προχωράει το προσεχές διάστημα η γνωστή εταιρεία που παράγει τα παξιμάδια «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκης, καθώς έχει δημιουργήσει αυτόνομη πλέον ξενοδοχειακή εταιρεία μέσω της οποίας υλοποιεί αρκετές επενδύσεις στην Κρήτη, μεταξύ αυτών στα Φαλάσαρνα, ενώ θα πρέπει να σας θυμίσω ότι απέκτησε και στο Ελαφονήσι το οικόπεδο των 610 στρεμμάτων από την πρώην κατασκευαστική ΑΕΓΕΚ, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και πουλάει περιουσιακά της στοιχεία για να ξεχρεώσει. Η οικογένεια Τσατσαρωνάκη ετοιμάζει ταυτόχρονα και το καινούργιο της εργοστάσιο στις παλιές εγκαταστάσεις της πτωχευμένης βιομηχανίας άρτου, Κατσέλης, το οποίο απέκτησε από πλειστηριασμό το 2021, ενώ θυμίζω ότι το εμπορικό σήμα της Κατσέλης έχει αποκτήσει ο Καραμολέγκος που παράγει ήδη αρκετά προϊόντα με αυτή την ονομασία. Να μην ξεχάσω, όμως, να σας πω ότι η οικογένεια Τσατσαρωνάκη έχει δημιουργήσει και θερμοκήπια στα Χανιά, όπου παράγει ντομάτες και ντοματίνια. Στόχος των ιδιοκτητών της είναι η σύνδεση τουριστικού τομέα και διατροφής. Σε ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο, το οποίο, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που κατά καιρούς συναντά, φαίνεται ότι εξελίσσεται απρόσκοπτα.