«Η προφορική παραβίαση του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας είναι μία ενέργεια που πρώτα απ’ όλα την έχουμε καταδικάσει και έχουμε ζητήσει και την επανόρθωση αλλά και την παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να προστατευτούν και οι διεθνείς συμφωνίες και τα συμφέροντα της χώρας μας. Η χώρα μας θα πρέπει να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών διότι αυτή είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και τα θέματα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, που είναι ένα μείζον θέμα και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αφορά και την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Και πρόσθεσε: «Ορθώς τώρα η κυβέρνηση, αν και πολύ καθυστερημένα, ζητάει και επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας και έρχεται να διαψεύσει τις δικές της δηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών στο παρελθόν. Θα έπρεπε όχι μόνο να παρακολουθεί αλλά να εμβαθύνει και να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Αναφέρομαι στα τρία μείζονα ζητήματα που είναι τα τρία μνημόνια, τα οποία κατέθεσαν οι Υπουργοί της ΝΔ το 2020 στη Βουλή, γράφοντας με την υπογραφή τους ότι τα μνημόνια αυτά, πέρα από την προώθηση των διμερών σχέσεων, διασφαλίζουν τα ελληνικά συμφέροντα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά δεν τα κύρωσαν! Το δεύτερο είναι το θέμα των βιβλίων, το οποίο έπρεπε να προωθηθεί διότι ο αλυτρωτισμός τροφοδοτείται στη γειτονική χώρα στις νεαρές ηλικίες και παραβιάζει δύο μεγάλες κατακτήσεις της Ελλάδας, το θέμα του ονόματος και το θέμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας, που έχουν κατοχυρωθεί ρητά και δεν αμφισβητούνται πλέον και κερδήθηκαν από τη χώρα μας. Τρίτο ζήτημα, που δεν προχώρησε, το θέμα των ονομασιών των εμπορικών σημάτων και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Αυτά είναι τρία μεγάλα λάθη τα οποία έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα δήλωσε πως «θεωρώ ότι σε επίπεδο προετοιμασίας και διεξαγωγής της συνάντησης δεν διαπιστώνουμε ότι έχει κερδίσει κάτι η χώρα μας σε αντίθεση με τον κ. Ερντογάν. Δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να συζητείται για τη Μονή της Χώρας και μάλιστα είδαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να περιορίζεται σε μια δήλωση για την προσβασιμότητα του αρχαιολογικού και πολιτιστικού μνημείου, ενώ είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα με τη μετατροπή της σε τζαμί. Δεν είδαμε τίποτα για τη διαμαρτυρία της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα και τον αλυτρωτισμό που δημιουργείται για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ή για δηλώσεις που ακούσαμε ότι «στη Σμύρνη οδηγήσαμε τον εχθρό στη θάλασσα». Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Εμείς θέλουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για την επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Για το Κυπριακό και τη Χάγη δεν διαπίστωσα να κερδίζουμε από αυτή την επίσκεψη κάποια έστω μικρά βήματα στην κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων ή να μετριάζουμε την ένταση που πολλές φορές κυριαρχεί στις δηλώσεις Ερντογάν».

Τέλος, όσον αφορά την επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ο κ. Φάμελλος δήλωσε «Ο κ. Ράμα ήρθε στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση του κ. Μπελέρη. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επιλύσει και αυτό δεν λύνεται με την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη. Ένα εθνικό ζήτημα δεν επιλύεται σε επίπεδο ευρωψηφοδελτίου. Λύνεται με διπλωματική πολιτική και με πρόνοια. Όταν συζητούσαμε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο 19-23 τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε την προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας για να λύσουμε θέματα κράτους δικαίου στην Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς περιοριζόταν σε φιέστες με τον κ. Ράμα εκείνη την περίοδο. Τώρα πληρώνουμε αυτά τα ελλείμματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».