Είκοσι επτά ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθούν αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ώρα που μαίνονται δύο πόλεμοι, ο ένας σε ευρωπαϊκό έδαφος (Ουκρανία) και ο άλλος σε απόσταση αναπνοής από τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ (Μέση Ανατολή).
Στην εξίσωση έχει προστεθεί και η πρόσφατη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες για μια ανάφλεξη χωρίς προηγούμενο για τον πλανήτη.
Ειδικά το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εκφράζει για ακόμα μια φορά την απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων της Τεχεράνης εναντίον του Τελ Αβίβ στο αποψινό δείπνο. Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα σημειώσει ακόμα ότι η χώρα μας στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά παράλληλα προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.
Στο δείπνο των ηγετών, όμως, θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η αναζήτηση τρόπων να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά και το εκκρεμές θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς.
Η ελληνική πλευρά σε συνεργασία και άμεσο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία θα επισημάνουν κατά τη διήμερη έκτακτη σύνοδο και τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό, καθώς στο τραπέζι των 27 θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και η κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης και υπέρ των θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον όμως και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η μόνη βάση συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.
Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι και η ανταγωνιστικότητα με τους 27 να αναζητούν τρόπους, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική, μεταποιητική, βιομηχανική και τεχνική βάση της Ευρώπης, ευκαιρίες για μια κλιματικά ουδέτερη, ψηφιακή και κυκλική οικονομία αλλά και πώς θα καταστεί ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας.
Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι μέσα από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει οι στόχοι μας να είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και κυρίως υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.